Cégvilág

Kedvező kilátások előtt a Mol

Az elemzői konszenzus és a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint is jelentősen javult a Mol eredménye az első negyedévben. Az olajvállalat külső környezete áprilisban még kedvezőbbé vált, a finomítói árrés éves csúcsra, a vegyipari marzs rekordszintre ugrott.

Számottevően javuló első negyedéves eredményről adhat számot péntek hajnalban a Mol – derül ki az olajtársaság hétfőn közzétett elemzői konszenzusából. Ez alapján

az iparágban leginkább meghatározó, újrabeszerzési árakkal becsült (CSS), tisztított EBITDA 184,5 milliárd forint lehetett az év elején, közel harmadával múlhatja felül az előző háromhavi teljesítményt, és alig 4 százalékkal maradhat csak el a koronavírus-járványtól még kevésbé érintett, 2020 első negyedévitől.

A kutatás-termelés üzletág EBITDA-ja bő másfélszeresére, 87,5 milliárd forintra hízhatott éves alapon, a finomítás eredménye ugyanakkor majdnem harmadával, 62 milliárd forintra apadhatott. A fogyasztói szolgáltatásoktól 13 százalékkal magasabb, közel 31 milliárd forintos EBITDA-ra van kilátás, míg a négy közül legkisebb, gázüzletágban bő negyedével apadó, 15,7 milliárd forintos teljesítményre számítanak.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Nagyon jó eredményt érhetett el a Mol az első negyedévben, még annál is jobbat, mint amire korábban számítani lehetett

– mondta a Világgazdaságnak a piaci várakozással összhangban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A szakértő szerint

  • az upstream szegmens a megugró olaj- és gázárak, valamint az emelkedő termelési volumen miatt is masszív eredményt szállíthat,
  • a downstream üzletág eredménye pedig a rekordmagas petrolkémiai marzsoknak, valamint az ugyancsak nagyon erős marketingárrésnek köszönhetően javulhatott, miközben a társaság profitálhatott az év elejétől visszaépülő hazai üzemanyag-keresletből is.
  • Feltehetően nem okoznak majd csalódást a fogyasztói szolgáltatások sem, ahol tovább haladhatott a megkezdett, dinamikus növekedéssel jellemzett úton a Mol, a szegmenstől ezúttal is két számjegyű bővülés várható. Egyedül a gázmidstream eredménye lehet viszonylag gyengébb a Szerbia által az év elején felmondott tranzitszállítási szerződés miatt – vélekedett Pletser Tamás, aki a konszenzusnál valamivel kisebb, 171 milliárd forintos csoportszintű tisztított CSS EBITDA-ra számít a Moltól.

    Az előző negyedévhez képest még szembetűnőbb lehet a javulás: az upstream EBITDA-ja 60, a finomítói üzletágé pedig 55 százalékkal ugorhatott meg a kilenc elemző célszámait tartalmazó konszenzus szerint.

    A kiskereskedelmi teljesítmény pedig vélhetően csupán a szezonalitás miatt maradhat el a hagyományosan erős forgalmú, tavalyi negyedik negyedévitől.

    Az Erste elemzője szerint a fundamentálisan is erős hazai olajtársaság pénteken érkező jelentése ezzel illeszkedhet a szektortársak – köztük az OMV és a Shell – által kijelölt trendbe, ők ugyancsak jelentősen javuló év eleji eredményről adtak számot.

    A helyreállás folytatódhat a második negyedévben is, áprilisban ugyanis rohamtempóban javuló külső környezetben dolgozhatott a Mol.

    A Brent ára ugyan nem emelkedett tovább, a csoportszintű finomítói árrés viszont egyéves csúcsra, 5,1 dollárra ugrott hordónként az előző havi 3,5 dollárról. A már márciusban is rekordmagas vegyipari marzsok újabb csúcsra hágtak, és tonnánként 1036 eurós értékükkel először lépték át az ezres álomhatárt.

    olajár Erste EBITDA Pletser Tamás elemzői konsuenzus gázár Mol
    Kapcsolódó cikkek