Cégvilág

Még többen kaphatnak a Pfizer vakcinájából

A BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű koronavírus elleni vakcináját elég 2-8 °C közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben tárolni az uniós ügynökség friss ajánlása szerint.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben. Az új ajánlás szerint tehát hosszabb ideig elegendő fagyasztás helyett csak hűteni a Comirnaty vakcinát, amely így azokba az elszigetelt, vagy szegény térségekbe elszállítható, ahol az oltóanyagok mélyfagyasztása nehezen vagy egyáltalán nem megoldható.

Fotó: AFP

Az EMA reményei szerint így az oltási kampányok tervezése és megvalósítása is könnyebbé válhat szerte Európában.

Az EMA szakértői bizottsága legutóbb március végén tettek közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására vonatkozóan. Aszerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Hasonlóképp módosította a Pfizer/BioNTech vakcina felhasználási feltételeit idén februárban az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) is. A tengerentúli hatóság akkor azt közölte, hogy elegendő mínusz 20 fokon tárolni a Comirnaty vakcinát, de felhívta a figyelmet arra is, hogy így azonban legfeljebb két hétig használható fel az oltóanyag.

Azóta a Pfizer kikísérletezett egy új formulát. A koronavírus elleni vakcináját liofilizálásnak, azaz olyan tartósító eljárásnak vetette alá, amely során előbb megfagyasztják azt, majd az így keletkezett jegesített vakcinából kivonják a folyadékot. Az így kapott porállagú mRNS-t tartalmazó oltóanyagot már nem kell mélyfagyasztani, sőt mélyhűteni sem. Ezt a formulát április óta a 18 és 55 közötti korosztályon tesztelik, és ha beválik — azaz a jelenleg alkalmazott vakcinához hasonlóan biztonságosnak és hatékonynak bizonyul —, már jövőre bevethetik a lakosság tömeges oltása során.

Erről bővebben itt olvashat:

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/sokkal-tobben-kaphatnak-a-pfizer-vakcinajabol-3654391/

A Pfizer április végén kérte a változtatást engedélyezését az FDA-tól. Ha az amerikai gyógyszerfelügyelet jóváhagyja a kért módosításokat, az jelentősen bővítené a Pfizer potenciális piacát. A gyógyszercég már így is milliárdokat keresett a német BioNTechhel közös fejlesztésén. Csak az idei első negyedévben 3,5 milliárd dolláros bevétele volt a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából, az év végéig pedig 26 milliárddal számol csak a vakcinából. Az amerikai cég kapacitásai az idén 2,5 milliárd adag legyártására elegendők, de jövőre már több mint 3 milliárd dózist dobna piacra. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hétvégén jelentette be, hogy az unió 2023-ig 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-oltóanyag beszerzésére szerződött.

mélyhűtés koronavírus elleni vakcina mélyfagyasztás BioNtech-Pfizer
Kapcsolódó cikkek