Cégvilág

Rengeteg antigéntesztet adott el a Siemens Healthineers

Miközben a Siemens Healthineers növelte nyereségét és közreműködött a koronavírus-járvány leküzdésében, egyszersmind sikeresen zárta le a Siemens-csoport történetének eddigi legnagyobb tranzakcióját is.

Megemelte éves értékesítési és profit-előrejelzését a Siemens Healthineers, miután továbbra sem csillapodik a kereslet a Covid-vírus jelenlétét kimutató gyors antigéntesztjei iránt. A német egészségügyi technológiai vállalat most már arra számít, hogy eladásai 14–17 százalékkal nőhetnek a szeptember végéig tartó üzleti évében, egy részvényre jutó nyeresége (EPS) pedig 1,9 és 2,05 euró között alakulhat. Korábban 8–12 százalékos bevételbővülést és 1,63–1,82 eurós EPS-t vártak, utóbbi 1,61 eurót tett ki 2020-ban.

Az antigéntesztet egyébként főként Németországban forgalmazzák, és a március végén lezárt második negyedévben 190 millió eurós bevételt termelt a cégnek.

Így aztán nem meglepő, hogy a sikertermék eddig éves szinten 300–350 millió eurósra taksált értékesítési prognózisát 750 millióra növelték.

Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Jól teljesített a konkurens holland Philipshez hasonlóan a Siemens-leány orvosi képalkotó eszközöket gyártó részlege is, hiszen a kórházak megkezdték a pandémia első időszakában elhalasztott rendeléseik pótlását.

A divízió 7 százalékos növekedését javarészt a számítógépes tomográfiai és röntgenkészülékek 10 százalék feletti bővülése hajtotta.

Január és március között a társaság összbevétele 7,6 százalékkal, az egyszeri tételeket kiszűrve pedig 13 százalékkal nőtt, és megközelítette a négymilliárd eurót, míg nettó profitja 8 százalékkal, 447 millióra duzzadt. A Handelsblatt azonban kritikaként említette meg, hogy 666 millió eurón stagnált eközben a cég üzemi eredménye, mivel a bevételarányos üzemieredmény-marzs 18 százalékról 16,8-re esett.

Áprilisban zárta le a cég amerikai vetélytársa, a Varian 16,4 milliárd dolláros felvásárlását. A tengerentúli vállalat megszerzésével a Siemens Healthineers világelsőségre tör a rákterápiában. Az akvizíciót részben tőkeemelésből finanszírozták, ezért a Siemens-holding részesedése 75 százalékra csökkent a társaságban. A közkézhányad növekedése viszont elemzők szerint megkönnyítheti a DAX-indexbe való bekerülést.

Kiváló teljesítményt nyújtott az elmúlt hónapokban a Siemens Healthineers csapata

– kommentálta a beszámolót Bernd Montag, a társaság igazgatóságának elnöke. Mint hozzátette, miközben a cég tovább növelte nyereségét és közreműködött a koronavírus-járvány leküzdésében, egyszersmind sikeresen zárta le az egész Siemens-csoport történetének eddigi legnagyobb tranzakcióját is. „Átfogó portfóliónk segítségével az emberiségre nézve legnagyobb fenyegetést jelentő betegségekre fókuszálhatunk” – emelte ki Montag.

A Healthineers részvényei délelőtt 1 százalékkal, 48 euró közelébe emelkedtek Frankfurtban.

Varian technológia Siemens Healthineers képalkotó diagnosztika egészségügy antigénteszt
Kapcsolódó cikkek