Cégvilág

Újra nő az OECD kereskedelmi olajtartaléka

Nyolc hónapja nem volt példa erre.

Nyolc hónap után idén márciusban először nőtt az OECD kereskedelmi olajtartaléka, 10 millió hordóval, 2 milliárd 987 millió hordóra – áll a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) kedden ismertetett jelentésében.

A 37 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi kereskedelmi olajtartaléka 13,5 millió hordóval haladta meg az egy évvel korábbit.

Fotó: Shutterstock

Az OPEC kimutatása szerint az elmúlt öt év átlagához képest az OECD tartalékszintje 37,8 millió hordóval volt magasabb idén márciusban,

a 2015–2019 közötti időszak átlagát pedig 73 millió hordóval haladta meg.

Az OECD márciusi kereskedelmi olajtartaléka 67,4 napi kereslet fedezésére volt elegendő, ami csaknem 12 nappal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, és 1,5 nappal több az elmúlt öt év átlagához viszonyítva.

Ugyancsak az OPEC hozta nyilvánosságra kedden, hogy az áprilisi olajtermelése napi 25,08 millió hordó volt, gyakorlatilag megegyezett a márciusival. Áprilisi előrejelzéséhez hasonlóan most is azzal számol az OPEC, hogy a világ olajkereslete napi 6 millió hordóval, napi 96,5 millióra nő az idén.

OPEC olajtartalék kőolaj termelés
Kapcsolódó cikkek