Cégvilág

Stabil maradt a hulladékgazdálkodás Magyaroszágon a járvány alatt

Az NHKV pozitív, közel 722 millió forintos üzemi eredménnyel és 281 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet.

A koronavírus-világjárvány ellenére megbízható, hatékony és kiegyensúlyozott működés jellemezte a 2020-as üzleti évét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV Zrt.) – írja a társaság közleményében.

Az NHKV pozitív, közel 722 millió forintos üzemi eredménnyel és 281 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet, likviditása és működése stabil.

Az hulladékgazdálkodási társaság a kintlévőség-kezelési folyamatainak megújítása 2020-ban is eredményesnek bizonyult, melynek köszönhetően tovább javult a kintlévőségek behajtásának eredményessége: a beszedettségi arány folyamatosan 90 százalék feletti.

Az vállalat legfontosabb feladatát, amely a közszolgáltatás ellátásának biztosítása, a tulajdonostól elvárt színvonalon látja el, a 2020. év már a fejlesztésekről, innovatív megoldások bevezetéséről szólt.

Fotó: Shutterstock

Társaságunk a 2020. negyedik negyedéves számlázási időszaktól kezdődően az eddigi „sárga” csekkes rendszerről átállt a szolgáltatók számára kialakított „fehér” csekkes rendszerre, amely a társaságnak 2021-2022-es időszakban már jelentős megtakarítást eredményez. Ezzel párhuzamosan a számlalevelekre felkerült az úgynevezett MNB-GIRO QR kód, mely bankfüggetlenül mobiltelefon használatával megkönnyítheti az ügyfelek számlafizetését.

A pandémiás helyzetben az NHKV, mint koordináló szerv aktív szerepet vállalt a közszolgáltató társaságokkal történő együttműködésben, amelynek köszönhetően nem volt fennakadás a közszolgáltatásban.

A társaság az elmúlt években részt vett a kormány és az támogatásával megvalósuló, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő fejlesztések szakmai, műszaki meghatározásában. Ennek eredményeképpen mára számos olyan beruházás, fejlesztés van folyamatban, amelyek hozzájárulnak a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének megvalósításához.

A vállalat működésének továbbra is kiemelt célja a kormány klímapolitikai céljainak támogatása, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer folyamatos fejlesztése, valamint a körforgásos gazdaságra történő átállás támogatása.

Új feladatokat kapott a koncessziós iroda

Hulladékgazdálkodási és a közutakat érintő teendők is felkerültek az állami szerv listájára.

 

járvány koronavírus HULLADÉK Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. szemét
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek