Cégvilág

Dől az osztalék az állateledelből

Ahogyan az elmúlt évben is, az idén is az adózott eredményt jelentősen meghaladó osztalékot fizetnek ki a Wrigley B.V. tulajdonában álló magyarországi kisállateledel-gyártó és a termékeket forgalmazó cégből is.

A 2019-es 65,3 milliárdról 64,4 milliárd forintra csökkent tavaly a hollandiai bejegyzésű Wrigley B. V. tulajdonában lévő Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. nettó árbevétele. A visszaesés az export- és a belföldi értékesítést is érintette, igaz, az utóbbi csupán 1,8 milliárd forintot tesz ki a nettó forgalomból.

A cég adózott eredménye 3,3 milliárdról 2,4 milliárd forintra mérséklődött.

Csökkent a termékeket forgalmazó Mars Magyarország Értékesítő Bt. bevétele is (a bt. beltagja a Magyarország Kisállateledel Gyártó, az egyik kültagja pedig a Wrigley B. V.), mégpedig 28,1 milliárdról 26,9 milliárd forintra, míg az adózott eredménye 2,3 milliárdról 2,8 milliárd forintra nőtt.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Tavaly jelentősen romlottak a gyártó cég likviditási mutatói – derül ki beszámolójából –, mert miután 90 nap fölé emelte a nagyobb szállítók átlagos fizetési határidejét, jelentősen emelkedett a szállítói kötelezettségállomány, és 24 milliárd forint osztalékot fizettek egyedüli tulajdonosuknak,

amely a 2021. április 30-i határozata szerint az idén is kivesz 10 milliárdot a cégből.

A kisállateledel-gyártó jövedelmezőségének csökkenését azzal magyarázzák, hogy bár tavaly nagyobb mennyiséget termeltek a tervezettnél, a száraz eledel mennyisége 13 százalékkal esett.

A kiszállítás összességében így is csak 5,6 százalékkal lett kisebb, az árbevétel pedig 1,3 százalékkal. A jövedelmezőséget a jelentős, csaknem 14 százalékos bérköltség-növekedés is rontotta.

A Mars Magyarország Értékesítő Bt. tapasztalatai szerint a pandémia miatt változtak a kereslet jellemzői: a fogyasztók preferenciája a prémiumkategóriáról eltolódott az alapvető termékek felé. Azzal magyarázzák, hogy a bt. jövedelmezősége a forgalom csökkenése ellenére is javult, hogy időben vezettek be megszorításokat, elsősorban a marketingkiadásokat terén.

A beszámolóhoz csatolt tagi határozatból kiderül, hogy a társaság tagjainak a vagyoni hozzájárulásuk arányában összesen majdnem 3,122 milliárd forint osztalékot fizetnek ki. A bt. a tavalyi adózott eredményéből semmit nem helyez eredménytartalékba. A tavalyi 3,3 milliárd forintos adózott eredményből is azt meghaladó osztalékot fizetett ki a cég: akkor a Wrigley B. V. több mint 9,413 milliárd forintot vehetett fel, míg a Mars Kft. és a Mars Eastern Europe Holdings B. V. 28-28 milliárd forintot.

osztalék Mars
Kapcsolódó cikkek