Cégvilág

Folyamatosan emelkedik a női vezérigazgatók aránya

Új rekordot döntött a Fortune 500-as listáján szereplő cégeknél a női vezérigazgatók száma – számolt be róla a Statista.

A 2020-as adatok alapján az Amerikai Egyesült Államok 500 legjövedelmezőbb vállalata közül 41 olyat találunk, ahol női vezérigazgató dolgozik.

Az új csúcs azonban még mindig csak körülbelül 8 százalékos női képviseletet jelent az ország legnagyobb állami vállalkozásainak élén.

Fotó: Shutterstock

Nem elhanyagolható adalék, hogy a női vezérigazgatók száma harmadik éve folyamatosan növekszik.

A közelmúltban ráadásul több nagy vállalatnál is a szebbik nem képviselője került a legfontosabb pozícióba. Roz Brewer márciusban csatlakozott a Walgreens Bootshoz. Thasunda Brown Duckett májusi kinevezése a TIAA vezérigazgatójává pedig azt is jelentette, hogy először fordult elő, hogy két afroamerikai nő is vezérigazgató egyidejűleg a Fortune 500-as lista vállalatainál.

Szintén említésre méltó Karen Lynch kinevezése, aki februárban átvette a CVS Health vezetését.

Mivel a gyógyszertárláncáról ismert egészségipari vállalat a 2020-as bevételek szerint az ötödik legnagyobb vállalkozás az Egyesült Államokban, 256,8 milliárd dollárral, így Lynch a lista történetének legelőkelőbb pozícióban lévő női vezérigazgatója lett.

Fotó: Statista

Ráadásul a 2021-re vonatkozó előzetes adatok alapján még az is könnyen bekövetkezhet, hogy a CVS Health a lista negyedik helyére lép, megelőzve a krízisben lévő Exxon Mobile-t.

2019-ben a legjobban jövedelmező vállalat női vezérigazgatóval a General Motors volt, amely akkor a 13. helyen állt.

vezérigazgató Egyesült Államok CEO női vezető statista General Motors Amerika
Kapcsolódó cikkek