Cégvilág

Frissült az atomhiteltörvény

A két új paksi atomerőműblokk építési üteméhez igazította a beruházáshoz felhasználható orosz állami hitelről szóló, 2014-es megállapodásról szóló jegyzőkönyv tartalmát a június 8-án elfogadott, 2021. évi LXXI. törvény.

A megállapodás szövegében módosult például a felhasználhatóságának ideje: a kezdeti időpont értelemszerűen maradt 2014, de a végső dátum 2030 lett.

További újdonság, hogy a felek minden soron következő éves költségvetési időszak előtt legalább hat hónappal kötelesek megállapodni az adott időszakban felhasználandó hitel összegéről.

Nem végleges látványterv
Fotó: Paks2.hu

A magyar fél az adott költségvetési évben felhasználandó hitel megállapodás szerinti összegét csökkentheti, ha az erre vonatkozó, a magyar pénzügyminisztérium tájékoztatását az orosz pénzügyminisztérium legkésőbb a tárgyév július 1-ig kézhez veszi. A magyar fél az orosz félnek az adott éves költségvetési időszakban fel nem használt hitel egyeztetett összegének 0,25 százalékát rendelkezésre tartási díjként köteles megfizetni. Amennyiben a hitel megállapodás szerinti összegének csökkentésére e bekezdésnek megfelelően sor került, a hitel így csökkentett összegét kell figyelembe venni a rendelkezésre tartási díj kiszámításakor. Ezt a kifizetést legkésőbb a soron következő éves költségvetési időszak első negyedévében kell teljesíteni.

További változás, hogy a kifizetéseket euróban vagy a két ország pénzügyminisztériuma által közösen megjelölt pénznemben kell teljesíteni.

E kifizetéseket az orosz fél nem téríti vissza.

Újdonság még, hogy a felvett hitel ténylegesen felhasznált összegét a magyar fél 16 éven keresztül minden év március 15-én és szeptember 15-én fizeti vissza azzal, hogy az első részlet a paksi atomerőmű 5. és 6. blokkja üzembe helyezésének dátuma utáni, ahhoz legközelebb eső március 15-én vagy szeptember 15-én, de legkésőbb 2031. március 15-én esedékes.

A fizetési összegek

− a visszafizetés első két évében: a hitel ténylegesen felhasznált összegének 10 százaléka, négy egyenlő részletben;

− a visszafizetés második hét évében: a hitel ténylegesen felhasznált összegének 40 százaléka, 14 egyenlő részletben;

− a visszafizetés utolsó hét évében: a hitel ténylegesen felhasznált összegének 50 százaléka, 14 egyenlő részletben.

Fotó: Shutterstock

A magyar fél a felvett kölcsön egyenlege után a következő, meghatározott mértékű kamatot fizeti:

− 2026. március 15-éig (e napot bele nem értve) évi 3,95 százalék;

− 2032. szeptember 15-éig (e napot bele nem értve) évi 4,50 százalék;

− 2039. szeptember 15-éig (e napot bele nem értve) évi 4,80 százalék;

− a tőketörlesztés utolsó napjáig (e napot is beleértve) évi 4,95 százalék.

Az orosz fél által meghatalmazott pénzügyi intézmény neve Állami Fejlesztési Társaság. Módosult az érintett magyar fél neve is Nemzetgazdasági Minisztériumról Pénzügyminisztériumra.

A törvényben az is szerepel, hogy a magyar fél legkésőbb 2021. április 30-ig visszafizeti a megállapodás alapján 2021. április 1-i állapot szerint fennálló, 72 722 400 eurós tőketartozását és az erre összegre a visszafizetés napjáig felhalmozódott kamatot.

Paksi Atomerőmű részlet hitel kamat
Kapcsolódó cikkek