Cégvilág

Hanyatlás és csődhullám a plázáknál

Immár a harmadik neves amerikai bevásárlóközpont-tulajdonos jelentett csődöt a pandémia folyományaként. Úgy tűnik, hiába a gazdaság gyors újraindulása, ez már sokakon nem segít.

A járvány, a korlátozások és a vásárlási szokások megváltozása immár a harmadik nagy amerikai plázaüzemeltető társaságot vitte csődbe. Vasárnap a Washington Prime Group folyamodott csődvédelemért az illetékes texasi bíróságon arra hivatkozva, hogy fizetésképtelenné vált, mivel a bérlői a megcsappant forgalmuk és más nehézségeik miatt sorra felmondták bérleti szerződésüket. Legismertebb bérlője a J. C. Penney szupermarketlánc volt, amely maga is csődöt jelentett tavaly májusban, és sorra zárta be áruházait. A cég maradékát novemberben az SVP Global és a Brookfield ingatlanbefektető társaságok vették meg 800 millió dollárért.

A Washington Prime más neves bérlői, mint a Macy’s áruházlánc vagy a Bed Bath & Beyond, hitelfelvétellel vészelték át a járványt és tartották mozgásban az üzletet.

Az Egyesült Államok közép-nyugati nagyvárosaiban száz hatalmas bevásárlóközpontot üzemeltető társaság a kihasználatlanság miatt jobbnak látta több egységét is ideiglenesen bezárni, amíg nem rendeződnek a bérlői tartozások, és nem sikerült megegyeznie a hitelezőivel az újrakezdésről. A csődvédelem 70 százalékos támogatást kapott a cég hitelezőitől.

Fotó: Getty Images

A piacvezető Simon Property Groupról 2014-ben leválasztott és önálló működést kezdő ingatlanhasznosító társaság százmillió dollár értékű átmeneti finanszírozáshoz jutott a csődvédelem idejére a hitelezőitől, akiknek most 4 milliárd dollárral tartozik.

A tulajdonra váltható forrást a 15 milliárd dollárnyi befektetést kezelő Strategic Value Partners (SVP) Global nyújtotta.

A megállapodás értelmében a Washington Prime 950 millió dollárral karcsúsítja a mérlegét, és 325 millió dolláros részvénykibocsátással igyekszik egyenesbe kerülni.

A bérlők megtartására tett engedmények és a koronavírus-járvány együttesen 127 millió dollárt faragtak le a cég 2020-as bérleti bevételéből, amely 507 millió dollárra zsugorodott. A nettó veszteség 234 millió dollárra emelkedett. Az idei első negyedévben 20 millióval kevesebb, 127 millió bérleti bevételük keletkezett, ehhez azonban 55 milliós veszteség társult. A Washington Prime túlélési esélyeit nagyban javítja az amerikai gazdaság reméltnél is gyorsabb felpattanása, a 140 millió kétszeresen beoltott ember „kirajzása”, az üzletek újranyitása és a Biden-adminisztráció által biztosított pénzbőség, a hagyományos plázázás és a féktelen költekezés visszatérése azonban még várat magára. Ha addig kihúzza a Washington Prime, nyerő ügye van. Átszervezésre viszont mindenképp szüksége lesz, mert az e-kereskedelem, a házhoz szállítás kényelmi szolgáltatása nehezen ledolgozható hátrányba hozta.

A Washington Prime előtt tavaly novemberben a hozzá hasonló méretű, 43 éves múltra visszatekintő CBL Properties jelentett csődöt szintén a járvány hatásaira hivatkozva. Érdekesség, hogy a Charles B. Lebovitz nagybefektető monogramját viselő családi társaságot is a J. C. Penney hozta nehéz helyzetbe, igaz, neki a legendás amerikai üzlethálózat, a Sears 2018-as összeomlása adta meg a kezdő lökést a csőd felé vezető úton, és nála is feltűnik bérlőként a Macy’s. Szintén november óta van csődben a 61 éves Pennsylvania REIT, amely a plázatörténet egyik úttörőjének számít a maga 26 egységből álló hálózatával. És a csődök sora folytatódik, a Green Street piackutató szerint a pandémia miatt az év végére a különböző profilú üzletek halmazából álló amerikai bevásárlóközpontok ötöde bevégzi pályafutását.

bevásárlóközpont REIT Macy's csőd csődvédelem pláza
Kapcsolódó cikkek