Cégvilág

Március belendültek a naperőművek

A bruttó hazai áramfogyasztás márciusban 3,0 százalékkal volt magasabb, mint 2020. azonos időszakában, és ez volt az elmúlt 5 évben is a legmagasabb márciusi érték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalója szerint.

A termelés 3,8 százalékkal emelkedett.

A hazai termelés 49,3 százalékát nukleáris, 10,5 százalékát alacsonyabb hatékonyságú kombinált ciklusú gázüzemű erőművek (CCGT), 9,4 százalékát lignit, 8,3 százalékát pedig korszerű CCGT erőművek adták. A naperőművekre 4,8 százalékos súly jutott. E forrás termelése a változékony időjárás miatt 270 megawattóra (MWh) és 1300 MWh között ingadozott.

Fotó: Pixabay

A Paksi Atomerőműben nem tervezett karbantartás miatt március 3-án és 11-én egy egység (mintegy 240 megawattnyi teljesítménnyel), március 26-28. között pedig két egység nem üzemelt. A Dunamenti Erőmű G3-as blokkja március 20-tól, a G1 GT március 22-től nem állt rendelkezésre. A Mátrai Erőműben csak pár napon át nem esett ki kapacitás karbantartás miatt. A korszerű Gönyűi CCGT folyamatosan termelt, a Dunamenti G3 viszont csak március 16-19. között üzemelt, március 20-tól nem is állt rendelkezésre. A Csepeli Erőmű március 13-30. között bár rendelkezésre állt, de nem üzemelt.

A magyarországi éves szállítású villamosenergia termék ára februárban 7 százalékkal nőtt, a hónap végén 60 euróMWh körüli ár alakult ki. Tovább csökkent a németországi piachoz viszonyított árkülönbség, ezzel 3,1 euró/MWh körüli rekordalacsony szintre ért.

Fotó: MEKH

Márciusban mérséklődött az ország áramimport szaldója, amely 25,3 százalékos tett ki. Bár a Balkánon az előző hónapokhoz viszonyítva esett a megújuló alapú áramtermelés, továbbra is sokkal magasabb volt, mint egy éve. Így Szerbia és Románia felől Magyarország nettó importőr maradt, míg Horvátország felé nettó exportőr volt. Március 11-14. és 26-28. között az osztrák és szlovák kapacitások magas kihasználtságát a németországi megújuló alapú termelés bőséges kínálatának tudható be.

 

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MEKH naperőművek
Kapcsolódó cikkek