Cégvilág

Mobilra terelődnek az e-aláírások is

Ma már több mint 3200 magánszemély, cég, és egyéb gazdasági szereplő használja a TrustChain Systems Kft. – az Evrotrust JSC elektronikus aláírás szolgáltatóval közösen működtetett – online szerződéskötő platformját Magyarországon, ám ez a szám az év végére az ötezret is elérheti – nyilatkozta a Világgazdaságnak Romhány Gergely, a társaság ügyvezetője. A minősített bizalmi szolgáltatások, illetve azok részfolyamatainak újszerű felhasználásában óriási a növekedési potenciál.

A felhasználók az azonosítási folyamat egyszeri elvégzésével teljes hozzáféréshez juthatnak akár az összes e-kormányzati, banki vagy más magas kockázatot képviselő szolgáltatáshoz, távolról, egyetlen kattintással a mobileszközről.

Amíg két évvel ezelőtt még sokan először találkoztak az e-aláírások mögött lévő technológiával, sőt az e-aláírás kifejezéssel, addig ma már nem azt kérdezik a cégek, hogy mi az az e-aláírás, hanem, hogy az egyes szolgáltatóknál mik a tranzakciós limitek, applikáció van-e hozzá, hogyan lehet integrálni.

Úgy gondolom, hogy két-három év múlva már legalább annyira ismertek és elterjedtek lesznek a bizalmi szolgáltatások, mint például a netbankok. Az iparág fejlődésének fontos pillére, hogy többféleképpen, eddig nem alkalmazott módon használjuk fel a minősített szolgáltatásokat és azok részfolyamatait

– mondta Romhány Gergely.

A Mastercard egy éve jelentette be, hogy digitális identitás projektbe kezd az Evrotrust Technologies JSC elektronikus aláírás szolgáltatóval közösen. A Mastercard ugyanis új globális üzleti vonalat indít, amelynek lényege az elektronikus azonosítás és elektronikus identitás biztosítása a “Mastercard ID Service” nemzetközi márkanév alatt.

Fotó: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az Evrotrust jelenleg 58 országban biztosít személyazonosítási szolgáltatást, a cég szolgáltatásai közül több már hazánkban is elérhető.

A manuális ellenőrzés során közhiteles nyilvántartás adatai alapján bizonyosodunk meg az okmány érvényességéről. Az Evrotrust személyazonosító megoldása mesterséges intelligencia technológiát használ, automatikusan ellenőrzi az igazolvány valamennyi biztonsági elemét, automatikus biometrikus arcfelismerési és 3D-s élőkép detektor funkciót is beépítettek, ugyanakkor magyar személyi igazolvány esetén valamennyi azonosítási folyamatot egyesével ellenőriz egy természetes személy azonosítási szakértő is

– válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Konstantin Bezuhanov, az Evrotrust vezérigazgatója.

Az Evrotrust szolgáltatásait Magyarországon elsősorban a TrustChain Systems Kft. online szerződéskötő platformján keresztül használják az ügyfelek. A vezérigazgató elmondta: a két cég között fennálló partneri viszony keretében a TrustChain által kínált online platform funkcionalitását az Evrotrust a saját brandje alatt is kívánja forgalmazni, elsőként a bolgár nyelvterületen.

MasterCard Romhány Gergely
Kapcsolódó cikkek