Cégvilág

Nincs akadály az iráni tárgyalók előtt

Irán szeretné augusztusig lezárni a tárgyalásokat az atomprogramjáról és a szankciók enyhítését reméli.

Irán és a világ vezető hatalmai közötti tárgyalások nyolcadik hetében arról beszélt Ali Rabiei kormányszóvivő, hogy Hasszán Rouhani kormányzatának augusztusi végére szeretnének megállapodásra jutni – írja a Bloomberg.

A fő, nukleáris kérdések terén közel a megállapodás

– mondta kedden egy televíziós sajtótájékoztatón és arról is beszélt, hogy nincsenek akadályok a bécsi tárgyaló delegáció előtt. Ugyanakkor hozzátette, hogy vannak még nyitott kérdések a Trump által bevezetett szankciók és az iráni válaszlépések terén.

A perzsa hatóságok eredetileg azt remélték, hogy a megállapodást sikerül még az ország június 18-i elnökválasztása előtt újjáéleszteni, mielőtt Rouhani távozik a hatalomból. Őt várhatóan egy keményvonalas, az Egyesült Államokkal és az alkuval szemben ellenségesebb politikus követheti.

Fotó: Shutterstock

A perzsa ország delegációját vezető Abbasz Aragcsi hétfőn még arról beszélt, hogy a tárgyalások bonyolultak és lehetséges, hogy a delegációknak nem sikerül ebben a körben megállapodásra jutniuk.

A megállapodás és az amerikai szankciók feloldása azt jelenthetné, hogy megjelenhet a világpiacon az iráni olaj. Az ország olajipari minisztere szerint amennyiben sikerül az alku felélesztése, Irán akár napi 6,5 millió hordónyi olajat is termelhet, míg azt elemzők azt várják, hogy az ország a jelenlegi 2,4 millióról 4 millió hordóra növeli a kitermelését siker esetén.

Egyesült Államok atomalku iráni atomalku olaj Irán olajipar
Kapcsolódó cikkek