Cégvilág

Őszre akár 80 dollár is lehet az olaj ára

Az OPEC+ kedden találkozik Bécsben, de egyelőre nem várható döntés a találkozón a kínálat bővítéséről.

Az OPEC+ keddi bécsi találkozóján valószínűleg nem születik a kitermelési pálya változásáról döntés, ám terítékre kerülhet a kínálat később növelésének kérdése – írja a Bloomberg.

A kartell tavaly döntött a koronavírus kapcsán a kitermelés radikális csökkentéséről, ám így is jelentős készletek halmozódtak fel a járvány kezdetén.

Az olajtermelő országok úgy látják, hogy ezek a készletek lassan elfogynak és az év második felére a fejlett országokban a 2015-2019 közötti átlag alá süllyedhetnek.

Fotó: Shutterstock

A találkozón a július utáni követendő politika megbeszélése kezdődik el, és bár egyelőre nem várható döntés, a résztvevők megszólalásait jelentős figyelemmel követik az olaj- és kötvénykereskedők, hiszen a gyenge kínálat az inflációra is hatással lehet.

Különösen, hogy a hordónkénti árak kedden elérték a 70 dollárt, ami az év eleje óta 36 százalékos drágulást jelent. Fereidun Fesharaki az FGE olajpiaci tanácsadó alapító elnöke a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy az iráni alku hiányában őszre akár a 80 dollárt is elérheti az olaj ára.

Ugyanakkor bizonyos szempontból a perzsa ország már most is a piacon van, ám a sikeres alku lehetővé tenné, hogy az ország Kínán kívül más ázsiai országok piacán is versenybe szálljon. Beszélt arról is, hogy az OPEC+ mindeddig rendkívül fegyelmezetten követte a kibocsátási megállapodást.

A koronavírus ázsiai terjedésével kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a keresletre csak a teljes lezárások gyakorolnak jelentős hatást.

Mire jut Moszkva és Rijád az OPEC+ ülésen?

Kedden ülésezik az OPEC+, s várhatóan nem változtatnak a korábban júliusra irányzott termelésnövelési pályán, azaz 840 000 hordó/nappal emelhetik a csoport olajkihozatalát, mellyel már májustól kezdve több mint 2 millió hordó/nappal növelné fokozatosan kőolaj kitermelését a kartell – mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

 

olajár OPEC olajpiac
Kapcsolódó cikkek