Cégvilág

Dinamikusan bővül a hazai légiforgalom

Bár még jelentősen elmarad a légiforgalom a pandémiát megelőző időszaktól, megkezdődött a visszarendeződés folyamata a HungaroControl közleménye szerint. A társaság szakszemélyzete csaknem háromszor annyi járatot kezelt idén júniusban mint a tavalyi év azonos időszakában.

A HungaroControl által ellenőrzött légterekben - a magyarországi és a koszovói magas légtérben, illetve a budapesti nemzetközi légikikötő közelkörzeti légterében - júniusban összesen 47 375 légi jármű közlekedett, ami 55 százalékkal marad el a járvány előtti értéktől, ám 167 százalékos forgalombővülést jelent a tavalyi évhez viszonyítva.

A bővülés mértéke Koszovóban volt a legnagyobb, ahol a 2020-ban mért járatszámnál négyszer több, összesen 7324 gép biztonságos közlekedését segítették a magyar légi navigációs szakemberek. Ezt követi a hazai átrepülő forgalom, mely több mint két és félszeresére nőtt, így júniusban kis híján 36 ezer repülőgép haladt át a magyar légtéren.

A budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma júniusban 97 százalékkal haladta meg a tavalyit, így a HungaroControl toronyirányítói 4357 érkező és induló járat biztonságáért feleltek 2021 júniusában. A terminálforgalom növekedése különösen a labdarúgó Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzései előtt és után emelkedett jelentős mértékben.

Fotó: AFP

A júniusi kisgépes repülések száma nemcsak a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt, hanem a 2019 júniusában mért gépmozgásokat is meghaladja. 

A körzeti repüléstájékoztató részleg szakemberei az idei nyár első hónapjában 9710 repülést segítettek, míg a tavalyi év azonos periódusában csupán 5103, tavalyelőtt júniusban pedig 8959 gép biztonságáért feleltek - tájékoztatott a HungaroControl.

A közlemény szerint a légi közlekedés növekedése az európai turizmus fokozatos újjáéledését követi, az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetése pedig újabb lendületet adhat a forgalom felívelésének.

repülés légiforgalom HungaroControl Zrt.
Kapcsolódó cikkek