A Volvo Cars nyereségessé vált az első fél évben, miután az elektromos autói iránti keresletnövekedés a pandémia előtti szint fölé emelte a profitját.

A Geely Holding kínai cég tulajdonban lévő svéd autógyár pénteken közölte, hogy

hathavi adózott eredménye 13,24 milliárd svéd korona (1,52 milliárd dollár, 1 svéd korona 35,08 forint) volt, ami több mint a kétszerese a koronavírus-járvány által még nem érintett 2019 első fél évében elért 5,52 milliárdnak.

A tavalyi első fél évben a cégnek 989 millió korona vesztesége keletkezett.

Annak ellenére, hogy más autógyártóhoz hasonlóan a Volvo is termelésének visszafogására kényszerült az ágazatot sújtó csiphiány miatt, a tavalyi visszaesés után megugró kereslet hatására az idei első fél évben bevétele 26 százalékkal, 141 milliárd koronára emelkedett.

A Volvo Cars a június végével záródott hat hónapban globálisan 380 575 gépkocsit értékesített, 41 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A cég márciusban jelentette be, hogy a következő évtizedben már csak elektromos autókat fog gyártani, minden belső égésű motoros modelljét kivezeti a piacról 2030-ig, beleértve a hibrid hajtásláncú modelleket is. A terv részeként a Volvo globális értékesítésének felét 2025-re már a teljesen elektromos gépkocsik adják majd, a másik felét pedig hibrid járművek.

A Volvo Cars autógyártót a kínai Zhejiang Geely Holding Group 2010-ben vásárolta meg az amerikai Ford konszerntől.