Cégvilág

Nőtt a román topbankok piaci részesedése

Enyhén csökkent tavaly a megelőző évhez képest az OTP Bank Romania piaci részesedése, amelyet három éven belül kíván megduplázni a magyar tőkéjű pénzintézet. A romániai top 10-be 2020-ban annak köszönhetően került be az állami EximBank, hogy elhalászta az OTP elől, és bekebelezte a Banca Romaneascát.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés ellenére viszonylag sikeres évet zártak tavaly a romániai pénzintézetek, amelyek együttes aktíváinak értéke 13 százalékkal, a történelmi csúcsnak számító 560 milliárd lejre (1 lej 71 forint) nőtt 2020-ban. A bukaresti pénzügyi-gazdasági napilap, a Ziarul Financiar által ismertetett kimutatásból azonban kiderül az is, hogy a bankszektor összesített nettó profitja 5,1 milliárd lej volt tavaly, ami 19,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábban mért 6,39 milliárd lejes nyereséghez képest. 

Mindez a megnövekedett kockázati költségekkel, a makrogazdasági környezet romlásával és természetesen a pandémiával magyarázható.

Akárcsak 2019-ben, a romániai bankszektor tavaly is 34 pénzintézetet ölelt fel, és ezek fele kevesebb mint 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Piacvezetőnek továbbra is az egyetlen regionális, kolozsvári székhelyű hitelintézet, a dobogó első fokára 2018-ban fellépett Transilvania Bank (BT) számít: a pénzintézetnek sikerült megerősítenie pozícióját, piaci részesedését 17,72 százalékról 18,46 százalékra, eszközállományát 103,4 milliárd lejre növelte. 

Fotó: MTI/MTVA

A következő három helyen nem történt változás: a BT-t az Erstéhez tartozó Román Kereskedelmi Bank (BCR), a francia tulajdonú Román Fejlesztési Bank (BRD) és az ING követi; a holland tőkéjű pénzintézet két évvel ezelőtt ugrott a negyedik helyre, és immár 9,55 százalékos piaci részesedést birtokol. 

Az ötödik és a hatodik helyen csere történt, a Raiffeisen átvette az UniCredit helyét, 

az osztrák pénzintézet annak köszönheti az előrelépést, hogy piaci részesedését 8,66 százalékról 9,16 százalékra növelte, az UniCredité ellenben csökkent. Hetedik helyen az állami CEC Bank foglal helyet, miután részesedését 6,64-ról 7,37 százalékra hizlalta, míg a nyolcadik az Alpha Bank maradt.

Bár piaci részesedése 2,68-ról 2,65 százalékra csökkent tavaly, az OTP Bank Romania a kilencedik legnagyobb pénzintézet maradt. A magyar cég idén márciusban alaptőkét emelt, ennek eredményeként az 250 millió lejjel (17,7 milliárd forint) nőtt, elérve a 2,079 milliárd lejt. A romániai piacon 16 éve jelen lévő OTP azt a célt tűzte ki az Apollo névre keresztelt növekedési terve révén, hogy öt év alatt, 2024 végére 2,5 százalékról 5 százalékra növeli piaci részesedését. 

 

Két pozíciót ugrott előre tavaly, és a tizedik helyen található az EximBank,

mégpedig azzal, hogy felvásárolta a görög tulajdonban lévő Banca Romaneasca pénzintézetet. 

A Ziarul Financiar megemlíti, hogy ez egy előzmény nélküli tranzakció: a romániai bankszektorban először fordult elő, hogy állami pénzintézet magántulajdonban lévő bankot vásárolt, miközben korábban az állam több nagy banktól is megvált. A görög leánybankért korábban az OTP Romania is bejelentkezett, és noha illetékesei 2017-ben a National Bank of Greece képviselőivel aláírták az eladásról szóló szerződést, amelyet a bukaresti versenytanács jóvá is hagyott, ám a román jegybank (BNR) nem hagyta jóvá az akvizíciót. A központi bank vétója annak idején értetlenséget váltott ki a piacon, még a román versenyhivatalt is meglepte a döntés.

 

A román ágazatot uraló tíz legnagyobb pénzintézet együttes részesedése megközelíti a 86 százalékot, az aktívák alapján a 34 piaci szereplő közül 18-nak csökkent, tizenkettőnek pedig növekedett a piaci részesedése tavaly.

Banca Romaneasca OTP
Kapcsolódó cikkek