Cégvilág

Novemberben válhat véglegessé a Google gigabírsága

Az Európai Uniós bíróság másodfokon november 10-én fog döntést hozni a Google 2,4 milliárd eurós bírságáról a monopolellenes szabályok megszegése miatt.

A Reuters híre alapján az Európai Bizottság még 2017-ben szabta ki a bírságot a világ legnépszerűbb keresőmotorjára, miután a saját ár-összehasonlító vásárlási szolgáltatását favorizálta versenytársaival szemben, és ezzel tisztességtelen előnyhöz juttatta kisebb európai riválisaihoz képest.

Fotó: Shutterstock

A törvényszék tavalyi tárgyalásán a Google azzal védekezett, hogy az innovatív termékek gyártása sokkal hangsúlyosabb eleme az üzleti modelljüknek, mint a riválisok támogatása. Ugyanakkor azt kategorikusan tagadta a Google, hogy a saját szolgáltatásának kedvezne.

Az uniós ítélethirdetés dátumának bejelentésére sem a Google, sem a bíróság nem reagált. A vesztes fél az Bíróságához fordulhat, ami az EU legfelsőbb bíróságának szerepét tölti be.

A Google a mögöttünk hagyott tíz év során összesen 8,25 milliárd euró összegben fizetett bírságot az unió monopolellenes szabályainak megszegése miatt, az ár-összehasonlító szolgáltatás mellett két másik esetben is elmarasztalták.

Az eljárás a T-612/17 Google és Alphabet kontra Bizottság ügyszám alatt fut.

bírság Alphabet Európai Unió Google
Kapcsolódó cikkek