Az elmúlt időszakban a világjárvány átalakította a munkaerőpiacot, nyár elejére azonban visszarendeződött a pandémia előtti évhez hasonló állapotra:

ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben. 

A Profession saját adatbázisa alapján készített friss felméréséből az látszik, hogy bár az egy hirdetésre jelentkezők száma egyelőre a világjárvány előtti állapotokhoz képest valamelyest növekedett, közben folyamatosan növekszik a hiány. 

Az elmúlt, pandémia miatt korlátozások által meghatározott másfél év a megszokotthoz képest extrém időszak volt, a túljelentkezés időszaka. A komplett szektorok átmeneti megszűnése leépítésekhez vezetett, ami beindította és a megszokotthoz képest megsokszorozta a jelentkezések volumenét. 

Most újra sok cégnek kell a munkaerőhiánnyal és az elmúlt időszakhoz képest kevesebb jelentkezővel számolnia. A piaci folyamatokat ráadásul a szabadságolások és idénymunkák is torzítják

 - mondta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója. 

A korlátozások feloldásával és a leállított szektorok újraindulásával a gazdasági helyzet is stabilizálódni látszik, ennek következtében rengeteg új álláshirdetés került ki a piacra: 

májusban a valaha volt legtöbb, megközelítőleg 18 ezer üres állás várt betöltésre az állásportálon. 

Fotó: Shutterstock

Nagyobb presztízs most titkárnőnek lenni

Az egy hirdetésre jelentkezők számát összehasonlítva az idei és az elmúlt két év során nem tapasztalható jelentős átalakulás: az adatrögzítő pozíció népszerűsége töretlen, mindhárom vizsgált időszakban a lista élén végzett. 

A titkár-titkárnő kategória szépen kerül előtérbe: 

míg 2019-ben még csak a hetedik volt a rangsorban, tavaly már harmadik helyen zárt, idén pedig a képzeletbeli dobogó második fokára lépett. 

A dobogós szakmákat a recepciós, grafikus- képszerkesztő, irodavezető, szakmai asszisztens, területi képviselő, majd a személyi asszisztens követi sorrendben. 

Fotó: Shutterstock

Keresik az orvosokat, a pincéreket és a szakácsokat

A nyári szezon indulása és az újranyitás idején nagy kihívást jelent pincéreket, szakácsokat találni 

– kiemelten a Balaton környékén – a munkaerőhiány azonban ennél jóval szerteágazóbban jelenik meg: több területen és változatosabb formákban vált ismét a vállalkozások egyik legégetőbb problémájává. 

A jelentkezés szempontjából az alábbi szakmákban a legnagyobb kihívás új munkatársat találni:

az orvos, szakorvos alkategória mind a három vizsgált évben kevés jelöltet vonzott, akárcsak a karosszérialakatos pozíció.

A jelöltek által legkevésbé keresett szakmák között meghatározóak a szakmunkák: kőműves, karosszérialakatos, esztergályos, hegesztő, lakatos, de munkaerőhiány jelentkezik az orvosokon kívül a mérnökök, adótanácsadók, IT szakemberek esetében is.