Cégvilág

Ötszáz új busz érkezik a Volánbuszhoz

Az érkező 503 autóbusznak köszönhetően a társaság mintegy 6200 buszból álló jármű állományának átlagos kora csaknem két évvel, 11 évre csökken. Az összesen közel 700 jármű érkezik.

Három autóbuszgyártó összesen 503 környezetkímélő, dízelüzemű járművet szállíthat a Volánbusznak 2022 elejéig. Az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot a Volán Buszpark Kft. írta ki, és az elmúlt napokban már alá is írta a megállapodásokat a Kravtex Kft.-vel, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és az ITE Bus & Truck Kft.-vel – derül ki a Volánbusz közleményéből, amely a beszerzés értékét nem írja.

A Kravtex Kft. 365, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű buszt ad át a közlekedési vállalatnak, a járművekből az első 150 egy hónapon belül áll forgalomba áll. Ezzel már több mint ezer Econell erősíti majd a Volánbusz flottáját.

A 90 + 1 fő befogadóképességű buszokat Pest megye kivételével az egész országban üzemelteti majd a szolgáltató.

A Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 Volvo 8900 B6SC típusú, háromtengelyes szóló, alacsony belépésű, nagy befogadóképességű, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas autóbusz szállítását vállalta. E járművek várhatóan novembertől érkeznek.

Közülük 20-20 az ország nyugati és keleti, a 10 pedig a középső régiójában szállít majd utasokat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az ITE Bus & Truck Kft.-vel 88 olyan buszra kötött megállapodást a Volán Buszpark, amelyek D26-os motorral hajtottak, Mercedes-Benz Reform 501 LE típusúak, szólók, és alacsony belépésűek. A tervek szerint az év végétől folyamatosan állnak forgalomba.

Hetvenöt fő szállítására alkalmasak, elsősorban Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben közlekednek majd.

A közlemény kiemeli, hogy mindegyik busz légkondicionált lesz, felszerelik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A beszerzés és a járművek bemutatóján Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy

a Volánbusz az idén több mint 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója tájékoztatása szerint az érkező 503 autóbusznak köszönhetően a társaság mintegy 6200 buszból álló jármű állományának átlagos kora csaknem két évvel, 11 évre csökken. Az összesen közel 700 jármű érkezik, 2022 végéig pedig a teljes állomány 40 százaléka újul meg.

Volvo Kravtex ITE Volánbusz Volán Buszpark
Kapcsolódó cikkek