Cégvilág

A szénkereslet csökkenése vágott oda a ČEZ-nek

A Cseh Energetikai Művek a második negyedévben veszteségről számolt be a szénbányászat visszaesése miatt.

A ČEZ cseh villamosenergia-termelő második negyedéves gyorsjelentésében nettó, 6,97 milliárd cseh koronás (322,82 millió dolláros) számviteli veszteségről számolt be szénbányászati részlegének jelentős mértékű visszaesése miatt, azonban az egész éves nyereségre vonatkozó előrejelzését kismértékben felfelé módosította.

Fotó: Sputnik via AFP

A ČEZ közölte, hogy

8,7 milliárd korona veszteséget könyvelt el a Severočeské doly bányászati divíziójában a várhatóan gyorsabban csökkenő szénkereslet és a szénbányászat leállításának tervezettnél korábbi céldátuma miatt.

A többségében állami tulajdonú vállalat bejelentette, hogy szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése részeként a kibocsátás szénre eső hányadát 2030-ra 12,5 százalékra kívánja csökkenteni a 2020-as 36 százalékról. Mindezek eredményeképpen a ČEZ 11,7 milliárd korona kamat, értékcsökkenés és amortizáció (EBITDA) előtti második negyedéves eredményéről számolt be, ami 9 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A kiigazított nettó nyereség 16 százalékkal, 2,9 milliárd koronára nőtt, ami elmarad a Reuters által megkérdezett piaci elemzők becslésében szereplő 3,3 milliárdtól.

A ČEZ jelenleg 2021 egészére vonatkozóan 18–20 milliárd korona kiigazított nettó nyereséget vár, ami kismértékű emelkedést jelent a korábbi jelentésben feltüntetett 17–20 milliárdhoz képest.

A ČEZ az alaptevékenysége EBITDA-ját az egész évre 55–57 milliárd koronára becsüli, míg az összes eszközzel együtt számolt EBITDA akár a 60 milliárdot is elérheti. A nyereségre vonatkozó javuló kilátások oka egyrészt a cseh piacon várt magasabb villamosenergia-értékesítés, másrészt, hogy a harmadik negyedévben a bolgár eszközök júliusban megkötött értékesítése növeli a bevételeket.

Cseh Energetikai Művek CEZ gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek