A hétfő délutáni gyáli megnyitóval útjára indult a Philip Morris International (PMI) globális környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon. A beruházás, és annak közös átadása a magyar kormány és a PMI közötti hosszú távú stratégiai együttműködés megerősítését szolgálja. A Magyarországon létesített, PMI CIRCLE nevet viselő újrahasznosító üzem, a globális működési központ és a termék bevizsgáláshoz szükséges mérnöki labor mind elengedhetetlen részét képezik a vállalat által fejlesztett füstmentes technológiák teljes életciklusára vonatkozó környezetbarát megtervezésének és lebonyolításának.

Fotó: LUMOS VISUAL

Mint ismert, a PMI hatalmas vállalati átalakuláson megy keresztül a füstmentes jövő elérésének érdekében. A vállalat a környezetbarátabb termékek fejlesztésével, valamint a termékek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, és azok újrahasznosításával kíván hozzájárulni a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. A vállalat célja, hogy 2025-ig minden füstmentes elektronikai eszköze környezetbarát tanúsítással rendelkezzen, és valamennyi fogyasztó számára a használt termékek visszagyűjtése és újrahasznosítása elérhető legyen.

A PMI fokozott hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a körforgásos gazdaság megteremtésére, tehát a népegészségügyi ártalmak csökkentése mellett a környezeti károk enyhítésére is. A világon jelenleg két PMI CIRCLE központ működik, az egyik – most átadott üzem – hazánkban, a másik Japánban található. Az üzem mellett a területhez tartozó globális működési központ is Magyarországon van, a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki laborral együtt, melynek a termékfejlesztésben is kiemelt szerepet szán a vállalat, hazai kutatócsoportok és egyetemek bevonásával.

Fotó: LUMOS VISUAL

„Magyarország kitűnő elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, külgazdasági kapcsolatai, gazdasági és befektetési környezete, valamint a magyar kormány elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt mind döntő érvek voltak a helyszín kiválasztása során" – hangsúlyozta Miguel Coleta, a PMI fenntarthatósági igazgatója. Hozzátette, hogy a pandémiát követő időszakban gazdaságainknak a jobb technológiai megoldásokra kell támaszkodnia a fenntartható jövő elérése érdekében. Üdvözölik, hogy a magyar kormány jól érti ezt a célt, és támogatja az üzleti szektort abban, hogy ebből kivegyék a részüket. 

A magyarországi létesítmény létrehozására a vállalat első körben mintegy 10 millió dollárt, azaz hozzávetőleg 3 milliárd forintot fordított. A kezdeti beruházáson túl ezt követően évi minimum 3,4 millió dollár, tehát körülbelül egymilliárd forint rendszeres ráfordítás várható, mely később további fejlesztési, növekedési ráfordításokkal bővülhet. A kezdeti fázisban havi 150 ezer eszközt dolgoznak fel a magyarországi központban. Ezek elsősorban Európából érkeznek hazánkba. Hosszú távon azonban a vállalat ennél is nagyobb lefedettséget, és további lényeges kapacitás bővítést tervez annak érdekében, hogy biztosan ki tudják majd szolgálni Magyarországról a folyamatosan növekvő igényeket.

Fotó: LUMOS VISUAL

A beruházás átadásán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a 3 milliárd forintos egyúttal 100 új munkahelyet hoz létre a Pest megyei településen. Az államtitkár azért is üdvözölte a vállalat döntését, mert hozzájárul a növekedési célok teljesítéséhez. Úgy értékelt, hogy az adatok egyértelműek, a magyar gazdaság a válságot megerősödve hagyta maga mögött, és ezt ma már nem lehet "politikai lózungnak" minősíteni. A második negyedéves, 17,9 százalékos GDP-bővülés kapcsán a KKM államtitkára megjegyezte: az ország a valaha mért legnagyobb, európai viszonylatban pedig a harmadik legjelentősebb negyedéves növekedést érte el, és egyike annak a hét uniós tagállamnak, amelyek már meghaladták a válság előtti teljesítményüket.

A Philip Morris Magyarország a PMI leányvállalata, amely hazai tevékenységével a vállalatcsoport regionális és globális fenntarthatósági célkitűzéseit, és elkötelezettségét képviseli. A Philip Morris már 30 éve van jelen Magyarországon stabil, kiszámítható munkáltatóként. A hazai vállalati rangsorban az 55. helyet foglalja el, éves árbevétele meghaladja a 302 milliárd forintot, miközben 218 milliárdos adóbefizetéssel járul hozzá a magyar költségvetéshez.