Cégvilág

Készülni kell a túl alacsony vízállásra

Sínen a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek aktuális gördülő fejlesztési tervének I. üteme. A II. és a III. ütem még mindkét társaság esetében forráshiányos, de van idő a finanszírozás megszervezésére.

A Fővárosi Vízművek (FV) és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megvalósíthatja a 2021-2035 közötti évekre vonatkozó gördülő fejlesztési tervének (GFT) beruházási tervrészét – döntött a Magyar Energetikai Hivatal (MEKH), amely sorozatban bírálja el az ország számos más víziközmű rendszerére vonatkozó, hasonló kérelmeket. Ezen elbírálások nem mindig zökkenőmentesek:

a hivatal az FV és az FCSM tavaly beadott dokumentumai esetében is hiánypótlást írt elő, majd a társaságok maguk kérték az eljárás szüneteltetését, amíg kiderül, hogy decemberi közgyűlésén tulajdonosuk, a főváros mennyi pénzt szán a fejlesztésükre.

A közgyűlés mindkét társaság GFT-jének I. ütemét hagyta jóvá, ezekhez hozzá is rendelte a szükséges forrást.

A tervekre a MEKH bizonyos – amúgy kézenfekvő – feltételekkel bólintott rá. Mindenekelőtt azt írta elő, hogy a beruházások során szem előtt kell tartani a felszíni és a felszín alatti vizek védelmét. A most megcélzott munkák során jellemzően a vízművek által használt vízbázisok sérülhetnek Budapest több kerületében, néhány agglomerációs településen, továbbá a palackozással foglalkozó Élpak Zrt. XI. kerületi keserűvíz telepén.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tizenöt éves gördülő fejlesztési tervének I. ütemében a vízművek a fővárosi víztermelő kutak fejlesztésére és azon kockázatok csökkentésére összpontosít, amelyek a vízminőséget veszélyeztethetik, illetve amiatt jelentkezhetnek, hogy az adott kapacitások mérete nem kielégítő. Szélsőségesen alacsony vízállás mellett ugyanis a kutak termelése már nem garantálhatja a stabil ellátást, ráadásul egyre gyakoribbak és hosszabbak az úgynevezett kisvizes időszakok. A fővárosi hálózatban emellett túl sok az ólomból készült vízvezetékek, ezek használata egészségügyi kockázatot rejt. E munkáihoz a vízművek saját forrás mellett uniós pénzt is felhasználna a Kehop-program terhére, ehhez már megkapta a kormány jóváhagyását. Az I. ütem tartalmaz hat további feladatot is, ezek a vízellátás biztonságának növelését szolgálják.

Az FV tervének II. és III. szakasza egyelőre forráshiányos, de a MEKH szerint előteremhet rájuk is a pénz, amikorra sorra kerülnek.

Ezekben az ütemekben a vízművek vízvezetékeket vált majd ki, illetve bővít, máshol hálózatokat újít fel, a vízminőség javításán dolgozik, és tűzcsapokat épít át. 

 

Kehop és saját forrás, valamint önerő-támogatás áll többek között az FCSM tervének I. üteme mögött is. A Kehop terhére történő, és a kormány által már jóváhagyott, a pilisborosjenői önkormányzattal közös projektben a település szennyvíz-elvezető hálózatát csatlakoztatnák az érintett észak-pesti hálózatra. Uniós támogatás felhasználásával két olyan feladatot is listára vett az FCSM, amelyeknél a támogatás feltétele, hogy a társaság az érintett területen a csatornázott háztartások arányát a közműves ivóvízzel ellátottak közel 100 százalékra emelje. Az FCSM I-ütemes tervei között szerepel a XIII. kerületi Béke tér vízgyűjtő területén élő lakosok utóbbi években megnőtt szennyvíz-kibocsátásának és -elvezetésének biztonságos kezelése, a XVII. kerületben egy főgyűjtő csatorna tervezése és építése, az I. kerületben pedig egy szennyvíz-átemelési projekt.

A tervrész II. és III. üteme egyelőre az FCSM esetében is forráshiányos, de még ezek esetében is van idő a finanszírozás megszervezésére. Ezen ütemek során a társaság főgyűjtő csatorna építésére, korszerűsítésére, a szennyvíztisztító telepeken egyes munkákra, például záportározó létesítésére, a levegőztető rendszer korszerűsítésére, és a vegyszeradagoló rendszerek fejlesztésére készül.

Tavaly a vízművek 0,9 milliárd, a csatornázási művek 1,15 milliárd forintot költött beruházásokra az éves jelentése szerint.

Fővárosi Csatornázási Művek beruházás bővítés Fővárosi Vízművek
Kapcsolódó cikkek