Cégvilág

Szépen nőtt a pénztári vagyon

Nagyon jól alakult 2021 első fele a pénztári szektor szempontjából, miután a bevételi oldalon és a vagyon méretében is sikerült bővülést elérni.

Úgy tűnik, a pénztári szektornak is gyorsan sikerül kilábalnia a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, hiszen a főbb számok minden intézményi kategóriánál kedvezően alakultak az év első felében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. A jegybank adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári szektor portfóliója hozzávetőleg 10,6 százalékkal, 1677,4 milliárd forintra növekedett a június végéig számolt egy év alatt. 

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy miközben az önkéntes nyugdíjkasszák a tavalyi év első felében még 23,8 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni befektetéseiken a koronavírus-járvány okozta tőkepiaci turbulenciák miatt, addig az idén már csaknem 40,6 milliárdos pluszt jelzett az egyenleg. A működési tevékenység eredménye soron minimális, 67 millió forintos veszteséget mutatott ki a szektor, miközben tavaly még 253 milliós mínusz keletkezett.

Fotó: Shutterstock

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíjbevételénél 6,5 százalékos emelkedést mutatott ki az MNB, 68,5 milliárd forinthoz közelítő összeg mellett. A növekedéshez ezúttal is a tagok befizetései járultak hozzá nagyobb mértékben: itt éves alapon 8,5 százalékkal, 47,9 milliárd forintra nőtt a bevétel, miközben a munkáltatói oldalon 3,2 százalékkal, 15,5 milliárdra emelkedett. A taglétszám évek óta tartó lassú csökkenését viszont ezúttal sem sikerült megállítani az önkéntes nyugdíjkasszáknál: az MNB adatai szerint június végén 1,097 millió tag szerepelt az intézmények nyilvántartásában, ami 1,1 százalékkal – csaknem 13 ezerrel – kevesebb az egy évvel korábbinál. 

Az önkéntes kasszák portfóliója egyébként érezhető mértékben átrendeződött az elmúlt egy év során: miközben a magyar állampapírok súlya 52,5-ről 48,4 százalékra olvadt a vagyonon belül, a részvényeké 6,3-ről 8,7 százalékra, a befektetési jegyeké pedig 28-ról 30,4 százalékra emelkedett. 

A magánnyugdíjpénztárak vagyona szintén számottevő mértékben, 8,3 százalékkal gyarapodott a június végéig tartó egy év alatt, és az év közepén már meghaladta a 282 milliárd forintot. A jó tőkepiaci teljesítmény itt is szerepet játszott a alakulásában: miközben 2020 első felében még 8,4 milliárd forintos veszteséget könyveltek el befektetéseiken a magánkasszák, az idén júniusig nagyjából ugyanennyit nyertek rajtuk. A magánnyugdíjpénztári szektorban – érthető módon – tovább apadt a taglétszám az elmúlt egy évben: június végén 53 588 tagot tartottak nyilván a kasszák, 855-tel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztáraknál mind a szolgáltatási célú befizetéseknél, mind a szolgáltatások kiadásainál tetemes növekedést mért éves alapon az MNB. A befizetések összege 14 százalékkal, 29,5 milliárd forintra emelkedett egy év alatt, miközben a szolgáltatási kiadásoké 17,6 százalékkal, 28 milliárd közelébe nőtt. 

A pénztári alapok vagyona csaknem 6 százalékkal gyarapodott éves összevetésben, és megközelítette a 70,3 milliárd forintot. Figyelemre méltó, hogy az egészség- és önsegélyező kasszáknál, ha szerény mértékben is, de nőtt a taglétszám: június végén 1,044 milliót ért el, nagyjából négyezerrel többet az egy évvel korábbinál.

nyugdíjpéntárak pénztárak
Kapcsolódó cikkek