Az elmúlt időszak a koronavírus-járvány által okozott nehézségei ellenére is nagy volt az érdeklődés a Nyugat-Balkáni Zöld Központ klímavédelmi projektek támogatására kiírt újabb felhívása iránt

– jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Fotó: Pixabay

A felhívásra a keret többszörösen meghaladva, összesen 1,3 milliárd forint támogatási igénnyel érkeztek be projektjavaslatok, melyek értékelését követően, az ősz folyamán várható a támogatói döntések meghozatala. A beérkezett kérelmek az energia, a vízipar, a körforgásos gazdaság és a városfejlesztés területén egyaránt fogalmaznak meg a zöld átmenetet érdemben elősegítő célokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemzetközi klímafinanszírozási szerepvállalásának részeként megvalósuló program harmadik, 400 millió forintos keretösszegű felhívásának célja az európai uniós csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok zöldgazdasági átállásának támogatása, a hosszú távú szakmai együttműködés és a technológia-export elősegítése. A támogatási program ismertsége azonban már lehetővé teszi a beruházások közép- és hosszú távú tervezését a fogadó országokban és hazánkban egyaránt, segítséget nyújtva ezzel a kihívások megoldásához – tette hozzá Steiner Attila.