Cégvilág

Vett két céget a Greenergy-Power

Mindkét megszerzett kft. eredetileg a Greenergy Holding Kft-é volt. Mindkettő hőt és villamos energiát állított elő egy e célra telepített gázmotorral.

Beolvadt a DCC Energia Kft. és a Kalor Veszprém Kft. a Greenergy-Power Kft-be. Az egyesülést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta, egyúttal a vevőt közigazgatási szankcióként figyelmeztetésben részesítette, és jelezte: amennyiben a jövőben nem tartózkodik közigazgatási szabályszegéstől, már bírságot kaphat.

Fotó: Shutterstock

Hasonló a DCC Energia és a Valor előélete: mindkettőnek van egy gázmotorja, amelynek hőjét a DCC a Coca-Cola Beveragesnek, az áramát az Elműnek adta el, a Valor pedig a hőt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórháznak, az áramot a Mavir Zrt-nek. (A DCC Coca-Colával kötött szerződése 2019 szeptember végén lejárt, azt tavaly szeptember 17-én kötötték újra. Tulajdonosai a hosszabb leállást beruházással és a gázmotor felújításával kívánták hasznosítani.) További hasonlóság a két cég között, hogy mindkettő korábbi tulajdonosa a Greenergy Hungary Holding Kft. volt, de az 2020-ben eladta a bennük lévő érdekeltségét, hogy rendezze negatív saját tőkéjét. A vevő a Greenergy csoport anyavállalata, az FRG Holding Vagyonkezelő Zrt. volt, amelynek a neve tavaly október 12-e óta Greenergy Holding Vagyonkezelő Zrt. E társaság alapította tavaly júniusban a DDC és a Kalor jelenlegi tulajdonosát a Greenergy-Power-t.

A DDC Energiának tavaly 40 millió forintos árbevétele és 2,6 millió adózott eredménye volt. 2019-ben nem volt forgalma, akkor 35 milliós vesztesége keletkezett. A Kalor Veszprém 2020-at 123 milliós forgalommal és 10 milliós adózott eredménnyel zárta.

A Greenergy Holding a Paratus Energy Kft-é, amely két magyar magánszemélyé és a KÉSZ Holding Zrt-é.

Greenergy gázmotor
Kapcsolódó cikkek