Az Apple sürgős szoftverfrissítést adott ki az iOS 14.8 rendszerre, miután kiderült, hogy hackerek anélkül tudnak behatolni az eszközökbe, hogy a felhasználók bármilyen műveletet elvégeztek volna rajta – írja a Business Insider a New York Timesra hivatkozva.

Az Apple értesülése szerint a programot elég aktívan használhatták a hackerek

– közölte honlapján hétfőn a vállalat.

Fotó: AFP

A kanadai Citizen Lab tudományos kutatócsoport hétfőn tette közé jelentését miszerint, úgynevezett „kattintás nélküli” lehetőség nyílt meg a hackerek előtt, hogy kémkedjenek a felhasználók iPhone-jában, Mac-jében, vagy Apple Watch-készülékében. A csoport szerint

a kémkedés mögött az NSO Group nevű izraeli technológiai vállalat áll, amely az okostelefonok távfelügyeletét lehetővé tévő kémprogram, a Magyarországon is jól ismert Pegasus kifejlesztője.

A kémszoftver anélkül aktiválódott a készülékeken, hogy azok tulajdonosai bármilyen műveletet végeztek volna rajta.

A Pegasus szövegeket, emaileket, telefonhívásokat rögzít, és megosztja azokat az NSO Group kormányzati partnereivel. Emellett az eszköz kameráját és mikrofonját is képes bekapcsolni.

Ez a program sok mindenre képest és még annál is többre

– summázta John Scott-Railton, a Citizen Lab kutatója.

A kutatócsoport idén márciusban fedezte fel a kémkedést – amit Forced Entry-nek, vagyis erőszakos belépésnek nevez – amikor egy szaúdi aktivista telefonját vizsgálta át. Úgy vélik, hogy az adatgyűjtés február óta tart.

Az Amnesty International jogvédő szervezet jelentése szerint az NSO több tucat újságíró, aktivista és vezető iPhone-ján alkalmazott katonai kémprogramokat.

A NSO szóvivője úgy reagált a hírre, hogy

az NSO Group továbbra is biztosítani fogja világszerte a hírszerző és bűnüldöző szervek számára az életmentő technológiák alkalmazását a terror és bűnözés elleni küzdelemben.

Az Apple érdemben nem reagált a történtekre.