A technológiai fejlődés miatt gyorsan változó munkaerőpiaci igényekkel indokolta a felnőttképzési támogatás meghirdetését György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A támogatás október 1-jén kezdődő első szakaszának 15 milliárd forintos keretösszegét a pályázói igények alapján emelhetik, vagy szükség esetén korábban kezdik a második szakaszt. 

– közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy az állami hozzájárulás nem ingyenpénz, a jelentkező vállalkozásoknak legalább 1 évig tovább kell foglalkoztatniuk a képzésben részt vevő alkalmazottakat, a fizetésüket pedig a minimálbér emelésénél nagyobb mértékben kell bővíteni.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A szakképzési centrumok, felnőttképzők képzései mellett a vállalatok saját képzésein is támogatja a részvételt a kormány, de ellenőrzi, hogy az ott megszerezhető tudás valóban javítja-e a munkavállalók képességeit. 

Pályázati forrást az általános szakmai képességek javítása mellett kompetenciaképzésekre, az informatikai képességek fejlesztésére és nyelvi képzésekre lehet igényelni.

György László júniusban jelentette be, hogy a kormány összesen 70 milliárd forintos keretösszeggel hirdet meg felnőttképzési támogatást. A legnagyobb arányú, 70 százalékos hozzájárulást az 50 fősnél kisebb vállalkozások kaphatják, a nagyobb cégek 60 és 50 százalékos támogatási arányra jelentkezhetnek.

A pályázat részletei a vali.hu vállalkozói információs portálon olvashatók.