Ritkán látni ennyi vidám öltönyös embert egy teremben – a világjárvány ezeket az eseményeket is felértékelte. Az idén Budapesten rendezik meg október 11. és 14. között a Berni Unió (BU) éves rendes közgyűlését, ami azért is különleges, mert személyes jelenléttel legutóbb 2019-ben, Indiában tudott ülésezni a szervezet. A BU a világ exporthitel-biztosítóit tömörítő szervezet, amely 1934-ben jött létre azzal a céllal, hogy közös platformot teremtsen a tagok közötti tapasztalatok megosztásához.

Fotó: Móricz-Sabján ⁣Simon  / VG

A szervezet jelenleg 84 tagintézménnyel rendelkezik 73 különböző országból. Jelenlegi elnöke, Michal Ron is azzal kezdte beszédét, hogy végre nem mennek el az első percek a „Jól látnak és hallanak? Önöknél nappal van vagy este?” kérdésekkel, és személyesen köszönthetik egymást. Ron megköszönte az EXIM együttműködését, a fogadtatást, a közös munkát, amely azért is fontos, mert a pandémia világkereskedelemre gyakorolt hatása jelentősen felértékelte a szektor szerepvállalását: miközben a globális forgalom 7,5 százalékkal csökkent 2019-ről 2020-ra, az exporthitel-ügynökök biztosítási volumene 9 százalékkal nőtt. A budapesti eseményen így kiemelten fontos az egyes relációk országkockázati tapasztalatainak elemzése, megosztása, illetve most kerülnek megválasztásra az új bizottsági tagok is, az EXIM a „Management Committee” tagságra pályázott.

Nagy szeretettel köszöntötte a 44 országból érkező 152 regisztráltat Magyar Levente Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes is, kiemelve, hogy az elmúlt két évben mindannyian a túlélésért küzdöttek, és igyekeztek anélkül folytatni a közös munkát, hogy találkozhattak volna.

A minisztériumnak és az országnak is nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos nemzetközi szervezet rendezvényének mi adhatunk helyet, hogy megvitathassuk az aktuális kérdéseket, tapasztalatokat, és közben megismertethessük önökkel Budapest nevezetességeit. Éljenek a lehetőséggel a fáradtságos munkanap végén, reméljük, mindannyiuknak tetszik majd a fővárosunk

– kezdte Magyar Levente. –

A cégeink, a rendszerünk fiatal, hiszen harminc évvel ezelőtt még kommunizmus volt Magyarországon. A vállalataink versenyképességéhez számos innovatív eszközre és megoldásra volt szükség, és büszkék vagyunk arra, hogy a világjárvány idején sem korlátoztuk a gazdaságot, sőt, felgyorsítottuk a folyamatokat, a gazdasági növekedést.

Fotó: Móricz-Sabján ⁣Simon  / VG

Magyar Levente végül azt javasolta a jelenlévőknek, hogy bár mindent megtesznek a járványügyi biztonságért, pálinkával erősítsék a védelmet.
A megnyitón végezetül Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója kiemelte, a bank mérföldkövei valamennyire mind a Berni Unióhoz köthetőek, az exporthitel számukra nagyon fontos szerepet játszik.

Örülünk, hogy a szektor központja lehetünk ezekben a napokban

– jelentette ki Jákli. – Az elmúlt 27 évben szélesítettük a nemzetközi kapcsolatainkat, több mint 150 országhoz tudtuk eljuttatni az exporttermékeinket, 50 százalékkal növeltük a portfóliónkat. Boldogok vagyunk, hogy számos projektet támogathattunk, az export- és hitelbiztosítási szektorban a krízis idején is segítséget nyújthattunk, ezzel hozzájárulva a stabilitáshoz. Megtiszteltetés, hogy megoszthatjuk önökkel az elmúlt évek tapasztalatait, és lehetőségünk van új együttműködések alapjainak lefektetéséhez.”