Nyereséggel zárta az idei harmadik negyedévet a Bayer német gyógyszer- és vegyipari konszern az egy évvel korábbi veszteséggel szemben.

A vállalat kedden közölte, hogy negyedéves adózott eredménye 85 millió euró lett az egy évvel korábbi 2,74 milliárd veszteség után. A nyereségnövekedéshez jelentős mértékben hozzájárult a stabilizálódott mezőgazdasági üzletágazat eladásainak bővülése.

Fotó: Picture-Alliance/AFP

A Bayer részvényarányos eredménye 0,09 euró lett a tavalyi harmadik negyedévi 2,79 euró veszteséget követően.

A konszern egyszeri tételek nélküli, kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 16,4 százalékkal, 2,09 milliárd euróra nőtt a tavalyi harmadik negyedévi 1,8 milliárd euróról, a kamatfizetés és adózás előtti (EBIT) eredménye pedig 530 millió euró lett a szeptember végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 9,4 milliárd euró mínusz után.

A Bayer eladásai 14,3 százalékkal, 8,51 milliárd euróról 9,78 milliárd euróra nőttek. Ezen belül a vetőmagtermelő, illetve növényvédőszer-gyártó mezőgazdasági üzletág (Crop Science) bevétele 25,8 százalékkal, 3,85 milliárd euróra ugrott.

A gyógyszeripari ágazat bevétele 7 százalékkal, 4,54 milliárd euróra, a nem receptköteles termékek (Consumer Health) értékesítése pedig mintegy 11 százalékkal, 1,35 milliárd euróra emelkedett.