„Az az egyértelmű szándékunk, hogy 2023 második negyedévének végére egy egységes, modern, univerzális bankot építünk a Magyar Bankholding három tagbankjából, amely európai viszonylatban is megállja a helyét. 

A három bankból tehát egy olyan negyediket hozunk létre, amely a legmodernebb és egyben a legjobb megoldásokat alkalmazza” 

– jelentette ki a Magyar Bankholding szerdai háttérbeszélgetésén Barna Zsolt, az igazgatóság elnöke. Hozzátette: három nagyon értékes és jó adottságú bank egyesüléséről van szó, amelyeknek ugyan sok szempontból eltérő az irányultságuk, ám ezt a sokszínűséget előnnyé is lehet fordítani az új szereplő létrehozásánál.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Barna Zsolt közölte: 

a tőzsdei megjelenés már nagyon régi terv az új bank kapcsán, és a nyilvános kibocsátást (IPO) az egyesülést követően, belátható időn belül meg kívánják valósítani. 

Ez azt jelenti – tette hozzá – hogy a szuperbank 2023-as indulását követően egy teljes üzleti évet még lezárnak – ez 2024 lesz –, így reális az esély arra, hogy 2025-ben bevezessék a magyar tőzsdére a pénzügyi szolgáltató részvényeit. 

Az elnök tájékoztatása szerint a külföldi terjeszkedés is szerepel a tervek között, sőt már 4-5 olyan régiós célország is van, amelynél vizsgálják a későbbi megjelenés lehetőségeit. 

Ezzel együtt – emelte ki – a külföldi terjeszkedés is csak az egyesülési folyamat lezárta után lehetséges, tehát 2024 előtt erre nincsen reális lehetőség. 

A Magyar Bankholding hétfőn jelentette be, hogy a tervek szerint 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatva tevékenységüket. A Takarék Csoport 2023 második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz. 

Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyeiért, kormányzati kapcsolataiért, kommunikációjáért, valamint az ESG-ért és fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a Budapest Bank és az MKB jövő tavaszi egyesülését egyéves átmeneti időszak követi majd, amelyben egy átmeneti brandet – az MKB-t – használnak majd. Az átmeneti időszak után, az új bank létrejöttével vezetik majd be az új nevet is, amely ugyanakkor teljesen új lesz. Ez – tette hozzá – azt jelenti, hogy nem a bankholding három tagbankja valamelyikének a nevét viszik tovább, hanem alapos előkészítést követően olyan márkanevet választanak, amely egyszerre tükrözi az egyesült bank újszerűségét és vállalati értékeit.