Leállította internetes szolgáltatásait és több mint két évtized után kivonul Kínából a Yahoo!. A cég az utolsó amerikai internetes vállalat, amely még jelen volt Kínában, és egy hónapon belül a második, amelyik búcsút int az ázsiai országnak. A Microsoft tulajdonában lévő LinkedIn október közepén döntött a kivonulásról. A Facebook, a Google, a Twitter és a YouTube például már évek óta nem elérhető a kínai interneten.

A kaliforniai székhelyű vállalat a hét végén, a weboldalán tett közzé közleményt arról, hogy november 1-től a szolgáltatásai nem lesznek elérhetők Kína szárazföldi részén. A lépés indokáról egyelőre nem közöltek részleteket.

A Yahoo! lépése nem volt váratlan; a visszavonulóra már 2013 óta készült, e-mail-szervereit, hírszolgáltatását évekkel korábban elkezdte leépíteni, utolsó telephelyét pedig már 2015-ben felszámolta az országban. Egyes szolgáltatásai (például az idegen nyelvű hírszolgáltatása is) elérhető volt még október végén. Hétfőtől kezdve azonban a híroldalak mellett elérhetetlenné vált a Yahoo! időjárás-jelentést szolgáltató Weather nevű applikációja, valamit az Endgadget című technológiai blogjának kínai verziója is. A cég közleménye szerint az e-mail-postafiókkal rendelkező felhasználók számára biztosítja az adataik letöltését erre létrehozott oldalakon keresztül.

Fotó: NurPhoto

A Yahoo! 1999-ben lépett be a kínai piacra, ám mozgástere azóta fokozatosan szűkült. Kínai felhasználóinak pontos száma ismeretlen, ám feltételezések szerint viszonylag alacsony, a világ legnagyobb internetpiacának számító Kínát ugyanis elsősorban a belföldi internetes óriáscégek vezetik. A Yahoo! szolgáltatásainak felfüggesztése egybeesett Kína új, személyes adatok védelmét célzó törvényének hatálybalépésével, amelyet a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi jogszabályának tartanak.