A magyar szülők többsége (60 százalék) 10 000 forint feletti értékben, a nagyszülők fele pedig 5–10 000 forint közötti értékben vásárolna karácsonyi ajándékot a gyermekének, unokájának az idén – derült ki a Regio Játék friss, 2000 fős mintán végzett felméréséből. A kutatás szerint a szülők, nagyszülők az idén 20 százalékkal többet (átlag 13 000 forintot) költenének játékvásárlásra, ha online, illetve 10 százalékkal többet (átlag 9600 forintot), ha a valamelyik boltban vásárolnak. 

A legtöbben kreatív és társasjátékot, könyvet és kifestőt, illetve legót vennének a gyermekeiknek. 

Minden második megkérdezett novemberben, a válaszadók negyede pedig már októberben elkezdte a karácsonyi ajándékok beszerzését, az utolsó pillanatra mindössze tízből egy család hagyja a vásárlást. A többség azért is igyekszik az idén korábban beszerezni a játékokat, mert aggódik a vírushelyzet felfutása miatt, és sokan vannak, akik a globális logisztikai problémákról szóló hírek hallatán döntöttek az ajándékok korai megvásárlása mellett.

A friss kutatásból az is kiderült, hogy az idén tízből hat válaszadó online rendeli meg a játékokat.

Az egyszerűség, gyorsaság, a sokszor nagyobb választék mellett leginkább az árak könnyű összehasonlítása tereli az online beszerzés irányába az embereket. Emellett a mobilról indított tranzakciók száma is évről évre nő, az idén már 16 százalékkal több rendelés érkezett mobileszközökről tavalyhoz képest

– hívta fel a figyelmet Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője. Becslése szerint a játékpiac éves forgalmának mintegy 60 százaléka az év végi ünnepi szezonban realizálóik, hiszen ebben az időszakban több és magasabb értékű játék kerül a kosarakba.

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas via AFP

A Regio Játék várakozása szerint idén karácsonykor ezek lesznek a legkeresettebb játékok:

  1. Gravitrax,
  2. Gazdálkodj okosan!,
  3. Diavetítő,
  4. Sütikutyusok,
  5. Zingo,
  6. Baby Born,
  7. Lynx,
  8. Charlotte baba,
  9. Pancs Mancs,
  10. Minecraft.

Ez is érdekelheti:

Ennyibe kerül az új tanév egy magyar családnak

Egy magyar család az új tanévhez szükséges alapvető tanszerekre gyermekenként átlag 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 15 ezer forintot költ a Regio Játék felmérése szerint.