Az idei első három negyedévben 460,9 milliárd forintot ért el a mobiltárcával végrehajtott vásárlási tranzakciók értéke, ez kicsivel több, mint a duplája az egy évvel korábbi 227,4 milliárdnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma január eleje és szeptember vége között megközelítette a 80 milliót, ami csaknem a kétszerese az egy évvel korábbinak. Csak a harmadik negyedéves adatokat nézve is bő duplázódást mutatnak az MNB adatai: a tranzakciók száma 111,4 százalékkal, 37,1 millió közelébe emelkedett éves összevetésben, az értékük pedig 112,2 százalékos ugrás után meghaladta a 206,4 milliárd forintot.

Fotó: Shutterstock

A gyors növekedés persze egyáltalán nem meglepő annak tükrében, hogy a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma is ugrásszerűen emelkedik Magyarországon: a jegybank adatai szerint szeptember végére már meghaladta az 1,105 milliót, miközben egy évvel korábban még valamivel 683 ezer felett járt a mutató. Ez azt jelenti, hogy a mobiltárcával összekapcsolt bankkártyák aránya egyetlen év alatt 7-ről 11,3 százalékra emelkedett.

A mobiltárcás fizetés terjedéséhez a banki kínálat rohamos bővülése is hozzájárul: a saját fejlesztésű megoldások mellett egyre több hitelintézet teszi elérhetővé a Google Pay és az Apple Pay szolgáltatásait. A közelmúltban az Erste Bank, a CIB és a Gránit Bank is bejelentette, hogy elérhetővé teszi ügyfeleinek az androidos okostelefonokon használható Google Pay szolgáltatást.

A Google Pay egyébként a hazai bankok közül elsőként a K&H-nál volt elérhető idén áprilistól, szeptember elejétől pedig okosórával is használható a szolgáltatás a pénzintézetnél. „Az áprilisi rajt és szeptember vége között a K&H összesen 1,5 millió Google Pay-tranzakciót regisztrált, több mint 8 milliárd forint értékben, vagyis a várakozásoknál nagyobb népszerűségnek örvend az új fizetési megoldás” – nyilatkozta a közelmúltban Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. Hozzátette: bár a Google Pay-forgalom töretlenül emelkedik, akadnak még olyanok, akik nem ismerik igazán jól a Google Pay fizetési megoldást, pedig egy rendkívül biztonságos, kényelmes fizetési lehetőségről van szó.