A dán Lego játékgyár több mint egymilliárd dollár értékű beruházást hajt végre Vietnámban. Ez esetben nem a szokásos multi-beruházásról van szó, nem az olcsó munkaerőt kihasználva látják el innen a világpiacot, sőt az ellenkezőjéről. A kereslet a Lego termékei iránt ugrásszerűen nő Ázsiában és a termelési-beszállítói láncok töredezettsége, a magas szállítási költségek miatt átálltak a helyi termelésre - írta a Figyelő.

A beruházás a cég első karbonsemleges gyára lesz,

a fővárostól 50 kilométerre építik, a termelés várhatóan 2024 első felében kezdődik meg.

A játékgyártó multinak ez lesz a hatodik gyára, egy van Kínában, három Európában (köztük egy Magyarországon, Nyíregyházán), egy Mexikóban. A Lego Ázsia felé terjeszkedik megcélozta az ott egyre erősödő középosztály vásárlóerejét.

Legó-oroszlán Kínában Fotó: Imaginechina via AFP

A pandémia jót tett a játékgyártóknak – otthon maradtak a gyerekek, még több játék kellett, hogy lefoglalják őket a szülők. Ebben a helyzetben a cég árbevétele az idei év első felében 46 százalékkal emelkedett, növelte versenyelőnyét a nagy szektortársakkal, a Mattetllel és a Hasbroval szemben. A kínai gyár 2016-ban nyitott, gyorsan terjeszkedtek, jelenleg több száz márkaboltjuk van a legnagyobb ázsiai országban. A kínai gyár a tervek szerint a helyi piacot, Dél-Koreát és Japánt látja el, a most bejelentett vietnami üzem pedig Ázsia többi részét.

A helyzetet megkönnyíti, hogy Vietnam és az EU 2019-ben szabadkereskedelmi egyezményt írt alá.

A Lego magyar gyártóüzeme, a LEGO Manufacturing KFT. 2008. óta működik a Nyíregyházi ipari parkban, 2012-ben bővítették a gyárat, a kapacitás 18 millió dobozról 30 millióra emelkedett.