legnagyobb döbbenetére az indiai kormány nem volt olyan elnéző laza szabálykezelésével szemben, mint az eddigi piacok, ahová betette a lábát. 

A műholdas internetszolgáltatást kínáló vállalkozását, a Starlinket felszólította Új-Delhi, hogy térítse vissza a lakosok előfizetéseit amíg nem kapja meg a működési engedélyét.

A vállalat már több mint 5000 előrendelést kapott Indiában, miközben a működéshez szükséges kereskedelmi licencek még nincsenek a birtokában. Az indiai kormány azt tanácsolta az embereknek, hogy egyelőre ne fizessenek elő a Starlinkre, és figyelmeztette a céget, hogy tartózkodjon az előjegyzésektől, és eszükbe se jusson elindítani a szolgáltatásukat.

Fotó: MARIANA SUAREZ / AFP

A Reuters értesülései szerint a vállalat biztosította az ügyfeleit, hogy bármikor szívesen visszautalják az előfizetésüket. Elon Musk tervei szerint január végéig kereskedelmi engedélyért folyamodnak a dél-ázsiai országban. 

A Starlink csapata alig várja, hogy mihamarabb elérhetővé tegye a szélessávú internetszolgáltatását Indiában

– áll a cég e-mailjében.

A SpaceX leányvállalataként működő Starlink egyike azon cégeknek, amelyek kisebb műholdakat indítanak alacsony Föld körüli pályán, hogy gyors internetszolgáltatást nyújtsanak világszerte, különösen azokon a távoli helyeken, ahol nincs kiépítve az internetes infrastruktúra. Versenytársai közé tartozik az Amazon.com-hoz tartozó Kuiper és a OneWeb – egy összeomlott műhold-üzemeltető, amit megmentett a brit kormány és az indiai Bharti Group.