Speciális gyártmány készül az ISD Dunaferr Zrt.-nél: az öntöde és a mechanikai üzem együttműködésében modern, multifunkciós nyomdagép vázát állítják elő – derül ki a Dunaferr Magazinból. A megrendelő a nyomdagépeket gyártó Varga-Flexo Kft., amely 2005-ben lépett üzleti kapcsolatra a Dunaferrel, és azóta már több mint tíz nyomdagépvázat vásárolt tőle. A Dunaferrnél készült gépvázakra telepített nyomdagépek a magyar piac mellett Európa több országába, valamint az Egyesült Államokba is eljutottak már. A Flexo és a Dunaferr kisebb alkatrészek megmunkálásában is együttműködik.

A családi vállalkozásban irányított Varga-Flexo 1993 óta fejleszt és épít professzionális nyomdagépeket Lengyeltótiban. Flexonyomó, lamináló-, tekercsvágó és kliséragasztó gépeit a hazai és a nemzetközi piacon, honlapja szerint 22 országban értékesíti, az uniós országok mellett az Egyesült Államokban és Oroszországban is.

A koronavírus-járvány azonban nyomot hagyott a működésén. Lengyeltótiban működő üzemében 2020 április 1-jétől három hónapig állt a gyártás a Varga-Flexo nyilvános beszámolója szerint, ez idő alatt csupán nyolc munkatárs felelt a késztermékek értékesítéséért, a szervizért és az új partnerek felkutatásáért. Abban az évben a foglalkoztatott munkavállalók átlagos állományi létszáma 24 volt, az éves személyi ráfordítások a 2019-es 1,2 milliárd forintról 0,2 milliárdra zsugorodtak. Munkavállalói megtartásához a cég 7,2 millió forint támogatást kapott, tevékenységét egy 13 millió forintos eszközbeszerzési támogatás is segítette. Ennek ellenére a 2020-as árbevétele az előző évi másfél milliárd forintról 139 millió forintra zsugorodott, csaknem 29 millió forintos profitját pedig 113 milliós veszteség követte.

Az ISD Dunaferr legfrissebb leadott üzleti jelentése – mint arról a VG már beszámolt – 2019-re vonatkozik. Ez egyebek mellett 228,8 milliárd forintra csökkent árbevételt, 54,2 milliárdos veszteséget és mínusz 19 milliárdos saját tőkét tartalmaz.