A Volkswagen (VW) a Porsche tőzsdei bevezetését készíti elő annak reményében, hogy a lépéssel finanszírozni tudják az elektromos járművek fejlesztését – írja a Bloomberg. A Volkswagen részvényei akár 10 százalékkal is megugorhattak, miután kedden bejelentették az VW autógyártó és a Porsche Automobil Holding SE közötti lehetséges tőzsdei bevezetés tervét.

Európa legnagyobb autógyártója évek óta szorgalmazza egy kevésbé központosított vállalati struktúra bevezetését, hogy mobilabbá váljon, és ellenálljon a Tesla nyomásának. Eddig azonban szerény sikereket könyvelhetett el az autógyártó cég. A Traton SE, a VW tehergépkocsi-gyártó egységének tőzsdei bevezetése a belső zavarok és a korlátozott forgalomba hozatal közepette meghiúsult, míg a Lamborghini szuperautó és a Ducati motorkerékpár márkák szétválasztásának terve sem haladt előre. 

Fotó: JAN WOITAS / AFP

A Volkswagen vezetőségének és felügyelőbizottságának még alá kell írnia a Porsche SE-vel kötött keretmegállapodást, a végleges döntés még nem született meg – közölte az autógyártó.

A Bloomberg Intelligence becslése alapján a Porsche értéke 60 és 85 milliárd euró között lehet.

Ehhez képest a teljes Volkswagen csoport jelenlegi piaci értéke 112 milliárd euró körül van. A VW fő autómárkája és a Porsche mellett a német gyártóhoz olyan márkák tartoznak, mint az Audi, a Lamborghini és a Bentley. A Porsche tőzsdei bevezetésének ötlete már többször felmerült az elmúlt években. A Porsche pénzügyi igazgatója, Lutz Meschke 2018-ban vetette fel először egy esetleges tőzsdei bevezetés előnyeit, mondván, hogy egy ilyen lépéssel megismételheti a Ferrari évekkel korábbi sikeres részvényeladását, a felvetés akkoriban azonban nem nyerte el a VW támogatását.