A Magyar Suzuki a háború miatt márciustól  felfüggesztette magyarországi gyárából  Oroszországba és Ukrajnába  irányuló autóexportját – közölte szerdán a vállalat.

A Reuters cikke szerint Közép-Európa gazdasági nehézségekkel néz szembe az Ukrajna elleni invázió miatt, főleg a Moszkvával szembeni szigorú nyugati szankciókat követően, illetve és a globális piaci zavar miatt is, hiszen a befektetők biztonságosabb eszközökre váltottak. 

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Magyar Suzuki közölte, hogy 

évente mintegy 10 ezer autót exportál Oroszországba és Ukrajnába, és hozzátette, a már meglévő megrendeléseket más piacokra próbálja átterelni, hogy fenntartsa a tervezett gyártási volumenét. 

A Magyar Suzuki a honlapján elérhető legfrissebb adatok alapján 

2020-ban 119 098 autót értékesített, ebből 101 672 járművet külpiacon, vagyis Oroszország és Ukrajna az éves exportnak nagyjából tizedét adják.

„Cégünknek nincs közvetlen Tier 1 beszállítója az érintett területeken” – mondta Bonnar-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki kommunikációs vezetője Oroszországra és Ukrajnára utalva. „Azonban folyamatosan figyelemmel kísérjük a teljes ellátási láncot” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy továbbra is a globális csiphiány jelenti a legnagyobb nehézséget.