Ahogyan arról a VG.hu beszámolt, alaposan átrendezheti az erőviszonyokat a nemzetközi festékpiacon, hogy a lengyel Śnieżka Csoport ukrajnai gyárában ideiglenesen korlátozzák a működési tevékenységet. Magyar érdekeltsége is van a cégcsoportnak, a közvetett hatások pedig a bócsai Poli-Farbe festékgyárat is jelentős mértékben érinthetik.

Lapunk részletesen taglalta, hogy az ukrajnai üzem körüli kétségek miatt a Śnieżka működését és eredményességét alapvetően határozza meg a fegyveres konfliktus: esnek a részvények, a vállalat a bizonytalanság miatt nehezebben tudja garantálni a szállításokat

Fotó: Poli-Farbe

Összeállításunkban külön figyelmet szenteltünk a Poli-Farbe alapítója, Szabó Antal szerepének, aki tavaly novemberben jelentette be, hogy 2021 végén visszalép a napi operatív munkavégzéstől. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a hitelessége miatt különösen fontos szerepe lenne most a korábbi ügyvezetőnek: elsősorban a partnerek megnyugtatása miatt. Jelen esetben kérdéses ugyanis, hogy a hazai szakkereskedések mennyire tudnak hinni a lengyel befektetőnek a folyamatos ellátásról szóló ígéreteket hallva.

Azok a piacok, amelyeken a Poli-Farbe aktív, nem olyan piacok, amelyek jelenleg konfliktusban állnak. Lengyel anyavállalatunk normálisan működik, zökkenőmentesen látja el feladatait, miközben a konfliktus által érintett emberek megsegítésére összpontosít. Az ukrajnai cég közvetlenül a lengyel határ mellett található, és lengyel kollégáink részt vesznek a segélyakciókban (a szükséges dolgok adományozásával, illetve egyéb támogatási formákkal is)

– közölték a VG-vel a cikk megjelenését követően a Poli-Farbe a sajtóosztályán.

A Bács-Kiskun megyei festékgyár továbbá megküldte lapunknak a lengyel többségi tulajdonos március 4-i állapotokat tükröző közleményét, amely a Śnieżka tájékoztatása az ukrajnai helyzet tevékenységükre gyakorolt hatásáról. Ebből kiderül, hogy

a Śnieżka-Ukrajna operatív tevékenysége továbbra is korlátozott. Gyártóüzeme továbbra is az aktuális/jelenlegi háborús övezeten kívül található, így az ukrán vállalat nettó 38,53 millió złoty értékű (2021. december 31-i adatok szerinti/állapotú) vagyona jelenleg nem veszélyeztetett. A Śnieżka-Ukrajna ingatlanbiztosítási kötvényei tartalmaznak fegyveres konfliktusok és háborúk esetére felelősség kizárására vonatkozó rendelkezéseket (az ilyen jellegű kötvényekben ezek sztenderd/szokásos rendelkezések).

„Jelenleg a társaság nem lát arra utaló jeleket, amelyek szerint a Śnieżka Tőkecsoport elveszítené a lehetőséget ukrajnai tevékenységének folytatására. Ugyanakkor nem lehet megbecsülni az esetleges kieső eredményt 2022-ben és az elkövetkező években” – olvasható a közleményben.

2021-ben a Śnieżka Tőkecsoport árbevétele elsősorban a lengyel és a magyar piacon (összesen kb. 85 százalékban) realizált bevételeken alapult. Az ukrán piacon elért bevételek az értékesítésből származó konszolidált árbevétel 10,1, az orosz piacon pedig mintegy 1 százalékát tették ki. A Śnieżka exportpiacokon fennálló követelései biztosítási kötvények hatálya alá tartoznak – közölték a lengyelek.

Fotó: Poli-Farbe

Március 8-án pedig megismerhettük a 2021-es eredményeket is. Kiderült, hogy tavaly a Śnieżka Csoport értékesítési bevétele 794,9 millió złoty volt, ez 3,2 százalékkal marad el a megelőző év bevételétől. Ugyanakkor a nettó nyereség megközelítőleg egynegyed résszel csökkent, 64,3 millió złoty összegre (a domináns társaság részvényeseire eső nyereség 59,7 millió złoty). Ezeket az eredményeket azonban a 2020. év tavaszán megfigyelhető kereslet szerinti rekordév eredményei fényében kell vizsgálni, annak tudatában, hogy annak egyszeri jellege volt.

A tájékoztatóból kiderült, hogy a Śnieżka Csoport 2021-ben az átalakításokra és a beruházásokra összpontosította erőfeszítéseit – új működési modellt vezetett be, tökéletesítette logisztikai folyamatait és digitalizációját. Mindeközben számos piaci kihívással is megküzdött, amelyek hatással voltak az eredményeire. Az Ukrajnában kirobbant fegyveres konfliktus miatt a Śnieżka igazgatósága pedig arra helyezi a hangsúlyt, hogy megerősítse pozícióit a kulcsfontosságú piacokon, valamint korlátozza kiadásait.

A lengyel–ukrán határtól 20 kilométerre, az ukrajnai Javorivban működteti a hét gyártóüzeme közül az egyiket a Śnieżka. A közleményben felidézték, hogy a hadiállapotra való tekintettel idén február 25-e óta a Śnieżka-Ukrajna tagvállalat operatív működését  időszakosan leállították. Jelenleg az ukrán tagvállalat vagyona azonban nincs veszélyeztetve. Bár nincsenek a csoport Ukrajna területén végzett tevékenysége lehetőségének elvesztésére utaló jelek, a konfliktus kirobbanása mégis a Śnieżka korábbi terveinek felülvizsgálatát eredményezi – a korábban eltervezett fejlesztési beruházások üteme és mértéke tekintetében.

Rövidesen zárjuk az ötéves beruházási ciklusunkat. Ez idő alatt szervesen fejlődtünk, az akvizíciókat is sikeresen lebonyolítottuk. Különösen fontos volt a magyar Poli-Farbe átvétele. Ez a jelentős diverzifikáció ugrásszerűen növelte a biztonságunkat. A Śnieżka Csoport fel van tőkésítve, és fenntartható módon fejlődik. A keleti határainkon túl zajló háború miatt azonban fel kell készülnünk minden forgatókönyvre. Ezért a közeljövőben a piaci pozíció további erősítésére fogunk összpontosítani Lengyelországban és Magyarországon, amelyek együttesen bevételeink mintegy 85 százalékát adják, és stabilitást, valamint szilárd alapot biztosítanak a fejlődéshez

– közölte Piotr Mikrut, az FFiL Śnieżka S.A. igazgatóságának elnöke.

A csoport feltételezései szerint a 2022-es évben a beruházási költségek 55 millió złoty szintjén alakulnak, szemben a 2021. évi 121,2 millió złoty összeggel. A következő években a csoport tárgyi beruházási ráfordításainak további fokozatos mérséklését és azoknak az amortizációs szintre való célzott visszatérését tervezik.