A baromfi-feldolgozással foglalkozó Tranzit-Food Kft. 6,5 milliárd forintos beruházást jelentett be Nyírbátorban, fejlesztéseihez az állam 2,7 milliárd támogatást nyújt, így hozzájárulva 166 új munkahely létrehozásához. 

A beruházás nyomán a cégcsoportnál 15 millióról 25 millióra nő a csirkefeldolgozás éves volumene.

Az elmúlt évek válságai nyomán az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, ezért a kormány számos intézkedéssel támogatja az ágazatot – közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint ezért a magyar élelmiszeripar jelentősége is rendkívüli mértékben megnőtt, fontos, hogy a szektor hatékonyan, biztonságosan és egészséges módon tudja kiszolgálni a hazai keresletet, illetve az exportpiacokon is sikeres legyen. 

Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter

Emlékeztetett rá, hogy a politikai támogatáson túl a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektornak szánt forrásokat is megnövelik, a cél, hogy 12,5 százalékról 80-ra emeljék az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Így különböző forrásokból mintegy 9000 milliárd forint jut majd a magyar agráriumnak a következő években, ami triplája a korábban rendelkezésre álló összegnek.

Az élelmiszeripar teljesítménye a válság ellenére 2020-ban 7, tavaly 17, idén januárban pedig 34 százalékkal nőtt. 

Az ágazat termelési értéke 2021-ben 4500 milliárd forint körül volt. Magyarország a baromfihús kivitelében 12. a világon, a kacsa- és a libahús tekintetében pedig a második a globális rangsorban.