A fűtési és hűtési megoldásokat is kínáló rendszer hazánkban már évtizedes múlttal rendelkezik, mégis elmondható, hogy kevesen értenek hozzá. A forgalmazók tapasztalatai szerint az eladási darabszámok folyamatosan nőnek, de a szakszerű kivitelezés hiányt szenved. A rendszerek csak szakszerű kivitelezéssel és tervezéssel képesek azt a működést biztosítani, amelyre egy hétköznapi embernek szüksége lehet. 

A Hőszivattyú kereső választ adhat arra a 10 legfontosabb kérdéskörre, amelyet mindenképpen fel kell tenni magunknak még a levegő-víz hőszivattyú kiválasztása előtt.

Fotó: pixabay.com

A szakági tervezés elkészítése előtt a következőket érdemes mérlegelni:

  • Megtörtént az adott épület hőszükségletének és hőterhelésének meghatározása a vonatkozó szabvány szerint? A szabvány szerint került kiválasztásra a készülék, azaz biztosítja a szükséges fűtési- illetve, hűtési teljesítményértékeket?
  • Az elvárt feladatot a kiválasztott hőleadó-hőfelvevő rendszer megtudja majd oldani? Már meglévő elemeket is fel kell használni az új rendszer kialakítása közben?
  • A hőszivattyúnak milyen funkciót kell betöltenie? Ha a fűtésen, hűtésen kívül szükséges HMV termelés, akkor ahhoz milyen tartály szükséges? A funkció kiválasztásakor számoltunk-e a valós felhasználói szokásokkal? A kivitelezés során számolni kell alternatív fűtőkészülékkel is?
  • A berendezés működtetéséhez biztosított a megfelelő elektromos áram? Esetleg H-tarifát igénybe lehet-e venni az adott felhasználási helyen? A vállalást írásban rögzítették-e a termékre és a szolgáltatásra vonatkozóan?

A berendezések elhelyezése és telepítése során felmerülő kérdések: 

  • Gondoskodtak-e arról, hogy a kültéri egységet a talajtól 40 cm-re lehessen elhelyezni, hiszen a jég, valamint a hó nem érheti el a berendezés alját? A vízelvezetést megoldották és szabályozott fűtőszálakat használtak? A készülék kondenzátorának megóvása érdekében gondoskodtak annak megfelelő kültéri elhelyezéséről, mint például egy féltető kiépítése?
  • A készülék kifújási iránya merőleges az uralkodó szélirányra? A zajhatás elkerülése érdekében a készüléket olyan helyre telepítették, amely nem zavaró sem a tulajdonosnak, sem pedig szomszédjainak? Megfelelő átmérőjű és hosszúságú csöveket használtak kivitelezéskor? Megtörtént az olajcsapda kialakítása és a fokozott csőszigetelés? Beüzemelés előtt megtörtént a vákuumolás és a nitrogénes nyomáspróba?

Hidraulikus oldallal kapcsolatos kérdések:

  • Amennyiben a kapcsolódó hidraulikus rendszerről nem rendelkezünk pontos méretezéssel, úgy megtörtént-e a hidraulikus váltó beépítése? A puffertartály beépítésre került, hogy a gyártó által előírt minimum értéket elérje a primer kör térfogata? A beépített tágulási tartály méretezése és az előfeszítési nyomás ellenőrzése nem maradt el?
  • HMV készítés esetén a váltócsap a hidrováltó elé került annak érdekében, hogy hűtési előnykapcsolásnál ki lehessen kerülni a tárolt hidegvizet? A szelep, amely beépítésre került gyors nyitási sebességű?
  • A visszatérő ágba megtörtént a legalább 500 mikron finomságú szilárdtest szűrő beépítése? Az iszapleválasztó is beszerelésre került? A magas pontokra beépítették a légtelenítő csapokat és a megfelelő helyekre a nyomás/hőmérséklet kombinált órákat, valamint az elzárócsapokat?
  • Gondoltak arra, hogy fagyálló folyadékkal töltsék fel a monoblokkos rendszert és építettek be leválasztó hőcserélőt? A forgalmazói garancia érdekében javaslatot tettek az előkevert speciális folyadék alkalmazására? A garancia érvényesítésének érdekében arra jogosult szakember végezte el a beüzemelést?

Fűteni a levegő-víz hőszivattyúval is lehetséges, de mindenkit megfontoltságra intünk arra vonatkozóan, hogy kire bízzák a berendezés teljes kivitelezését. A kifogástalan végeredmény érdekében csak hozzáértő épületgépész szakemberre szabad támaszkodnunk, hiszen ez egy nagyon bonyolult rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. A fenti, valamint a további felmerülő kérdésekkel kapcsolatban egyeztessen a kivitelezőjével.