A vonóhorog gyártással foglalkozó ACPS Automotive Kft. 3,79 milliárd forint összegű vállalati beszállító-lánc fejlesztését az állam a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében 1,894 milliárd forinttal támogatta. Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős pénzügyminisztériumi államtitkár elmondta, a németországi ACPS-csoport legnagyobb gyártóbázisa, a kecskeméti ACPS Automotive Kft. dinamikusan és töretlenül fejlődik, minden évben rekord árbevételt elérve. Az új beruházást különleges, mert az ACPS Automotive Kft. mellett két korábbi és egy új beszállítópartnere is részt vett benne, a Lux Kft., a Miga-Metall Kft., valamint a Szigeti Group Kft.- tette hozzá.

Az 1955-ben a németországi központtal megalapított cégcsoport 2020-ban 1800 munkavállalót foglalkoztatva mintegy 260 millió euró éves árbevételt ért el. 

A vállalat technológiai és piacvezető a gépkocsik, a terepjárók és a kisteherautók vonóhorgainak gyártása terén. Az ACPS Automotive Oris márkanév alatt fejleszti, gyártja és értékesíti innovatív és biztonságtechnikai megoldásaikat pótkocsi- és szállítórendszerekhez Európa mellett, az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban. 

Fotó: ACPS Automotive

Németh Zoltán, az ACPS Automotive Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a cégcsoport egyik kiemelt gyáregysége a kecskeméti ACPS Automotive Kft., amelyben 2003 óta elsősorban vonóhoroggyártással és fejlesztéssel foglalkoznak. Az autópiacra gyártott termékek fejlesztését egy negyven fős mérnöki osztály végzi.

Az üzem kapacitása a 2012-es pár százezer legyártott vonóhorog után 2022-re közel 1,3 millió darabra nőtt. 

A foglalkoztatottak létszáma is hasonló ütemben növekedett, a 2012-es 262 fős állomány mára a négyszeresére bővült, és jelenleg 1100 munkavállalót foglalkoztatnak.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint kecskeméti ACPS Automotive Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele a 2019-es üzleti évben mintegy 156 millió euró, míg 2020-ban 148 millió euró volt. A cég árbevételének közel 95 százaléka exportértékesítésből származik. A vállalat adózott profitja 2019-ben 9,9 millió euró, 2020-ban pedig 3,2 millió euró volt.