A német Heckler & Koch fegyvergyártó cég jelentősen növelte nyereségét 2021-ben: a vállalat tavaly 21,8 millió euró nettó nyereséget ért el, 61 százalékkal többet az előző évi 13,5 millió eurónál – közölte a H&K pénteken.

A cég 2017-ben és 2018-ban még nagy veszteséggel termelt.

„A vállalat elmúlt évekbeli átszervezése és modernizálása meghozza gyümölcsét” – mondta Jens Bodo Koch vezérigazgató a tavalyi eredményeket értékelve.

A vállalat bevétele tavaly 5,5 százalékkal, 290,2 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az ukrajnai háború és annak következményei jelenleg növelik a fegyverek iránti keresletet.

A H&K vezérigazgatója, Koch úgy látja, hogy ez a fejlemény különleges gazdasági hatást vált ki, amelynek mértékét még nem lehet megbecsülni. „A kereslet valószínűleg erőteljesebben fog növekedni az elkövetkező években, mint ahogyan azt korábban előre jeleztük” – mondta. Az első pótlólagos megkeresések már az elmúlt hetekben beérkeztek – tette hozzá, részletek említése nélkül. Annyit lehet tudni, hogy a H&K többek között Norvégiának, Litvániának és Lettországnak szállít gépkarabélyokat.

A H&K szerint gyorsan megoldható a kapacitások növelése a többletmegrendelések kielégítéséhez. A vezérigazgató tájékoztatása szerint már pontos tervet állítottak össze, hogy hová kell beruházniuk a termelési kapacitás leghatékonyabb növelése értekében. „Felkészültünk és jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kielégítsük az azonnali többletkeresletet” – mondta.

A H&K gépkarabélyokat, géppisztolyokat, gránátvetőket és pisztolyokat gyárt. A vállalat 1050 alkalmazottjával Németország legnagyobb kézifegyvergyártója. A versenytársak között szerepel a türingiai Haenel, az amerikai Sig Sauer, a belga FN Herstal, az olasz Beretta és a cseh CZG.