Folyamatosan csökkenő földgáztermelés mellett jut a Molra az a szerep, hogy az ukrajnai háború miatt megnőtt geopolitikai kockázatra reagálva próbáljon több földgázt a felszínre hozni. Tavaly a belföldi termelése napi 20,5 ezer hordó olajegyenérték volt, míg 2020-ban még napi 22,5 ezer, 2019-ben pedig napi 22,7 ezer. Évről évre szerényebb a horvátországi felhozatala is – tavaly napi átlagban 13,5 ezer hordó olajegyenérték volt –, de esett a pakisztáni (napi 5,1 ezer) és az egyesült királyságbeli termelése is (napi 0,6 ezer hordó olajegyenértékre).

Fotó: Kurucz Árpád

Hatalmas pénzek mennek készletpótlásra

A cég kinyert készletei pótlására és termelése csökkenésének lassítása érdekében Magyarországon tavaly 3,7 milliárd forintot fordított kutatásra, és 1,7 milliárdot mezőfejlesztésre – de ebbe már beleértendő az olajbányászat is –, a hét másik országban folyó munkáival együtt pedig 11,7 milliárdot, illetve 87,4 milliárdot. Összességében szabványos (jó minőségű) egyenértékben számolva a Mol évi 1,1-1,2 milliárd köbméter földgázt juttat az országos hálózatba a társaságtól kapott válasz szerint.

A társaságnak egy esetleges ellátási zavar esetén viszonylag rövid időn belül kellene felpörgetnie belföldi termelését, annak ellenére is, hogy a hazai szénhidrogén-termelés súlya viszonylag szerény az ellátásban.

(Míg 2020-ban a hazai gázimport 426,5 petajoule-t tett ki a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a teljes belföldi termelés csak 58,4 petajoule-t.) A VG erre vonatkozó kérdésére

a Mol azt válaszolta, hogy ilyen esetben a meglévő kutak termelésének optimalizálása, a meglévő mezőkön belüli további, úgynevezett mezőfejlesztő kutak fúrása, valamint a sekélygáz-kutatási program jöhetnek szóba.

Arra a kérdésre, hogy napirenden van-e a belföldi termelés növelése a fenti ok miatt, jelezték: Az ellátásbiztonság érdekében igyekszünk folyamatosan és a lehető legnagyobb mennyiséget termelni, ez fokozottan igaz a jelenlegi helyzetre.

Mindazonáltal fontos, hogy Oroszország ukrajnai háborújával összefüggésben egyelőre nincs szó a gázszállítások leállásáról sem eladói, sem vevői oldalról. A Gazprom folyamatosan küldi a szerződéseiben foglalt mennyiségeket minden országba, a lehívási igényeikhez igazítva, de a meglévő szerződéseken felül egyetlen molekulát sem.

A Mol Magyarország 2020-ban körülbelül 950 kúttal termel olajat és gázt Magyarországon, mintegy 80 százalékban Délkelet-Magyarországon. A mezőfejlesztések abban az évben Nyugat-Magyarországra (Babócsa, Sávoly és Nagylengyel), valamint Kelet-Magyarországra összpontosultak. A társaság említett sekélygáz-kutatási programja során 2020-ban hat új kutat fúrtak, ezek mindegyike találatot eredményezett, és még abban az évben öt kutat termelésbe is állítottak.

Rubelt kell vásárolni az orosz devizapiacon

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom jelentését arról, hogy miként lehet áttérni rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országokba irányuló gázszállításban – számol be az orosz államfői utasításról az MTI. (Ismeretes, hogy Magyarország is barátságtalan országnak minősül.) Az érintett gázszerződésekben a használandó fizetési eszközt rubelre kell módosítani, de a megállapodott gázmennyiségek, árak és árképzési elvek nem változnak. Csütörtökig a központi banknak és a kormánynak egyebek mellett lehetővé kell tennie, hogy az orosz gáz vásárlói rubelt vehessenek az orosz devizapiacon a megrendelt mennyiség kifizetéséhez.