A Dunaferr magáncég, zűrös orosz–ukrán tulajdonosi viszonyokkal, csak a háború után lehet érdemben visszatérni a kérdésre – válaszolt a VG érdeklődésére Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akit a dunaújvárosi társaság várható sorsáról kérdeztünk, miután a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti hidrogénprojektjének alapkőletételén arról is beszélt, hogy mintegy két év alatt a Dunaferr energiaellátása is zölddé tehető.

Fotó: Soós Lajos / MTI

A tárcavezető felidézte:
a társaság megromlott anyagi helyzete miatt korábban folyamatosak voltak az egyeztetések egészen addig, amíg a nemzetközi acélárak el nem kezdtek emelkedni, illetve amíg a Dunaferr működése az osztrák partnerével indított együttműködésnek köszönhetően valamelyest nem rendeződött.

Palkovics László a VG-nek hangsúlyozta: a társaság a fenntartható gazdálkodás szempontjából is nagyon fontos Magyarország számára. Az országban évente termelődő másfél millió tonna acélhulladékból ugyanis mindössze mintegy félmillió hasznosul belföldön, a többit exportáljuk, holott ez utóbbi mennyiséget érdemes lenne újra belföldön feldolgozni.

„A Dunaferr részére rajtunk keresztül a hónap első felében érkeztek küldemények, illetve jelenleg is van letárolva számukra acélipari alapanyag Záhonyban, amelyet igény szerint hívnak le" – válaszolt lapunknak Gubik László, a Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója.

A hónap elején alig volt fennakadás

Március elején a vasmű kommunikációs ügynöksége jelezte, hogy a Dunaferr továbbra is stabilan termel, alapanyag-ellátásban addig nem volt nagyobb fennakadás. Az acélpiaci árak magasak, és emelkedik a kereslet is az acéltermékekre, ugyanakkor a társaság az egy évvel ezelőtti árszint mintegy ötszöröséért tudja beszerezni a földgázt. A kialakult háborús helyzet miatt a Dunaferr létrehozott egy rendkívüli segélyalapot, amelyen keresztül elsősorban a magyarul beszélő, az ukrajnai válsághelyzetből Magyarországra menekülőknek segít. Közel száz főnek tud azonnal munkát biztosítani üzemeiben.

Rendezésre várva

Az említett zűrösségről a VG többször beszámolt: a helyzet lényege, hogy 2020-ban lejárt a vasmű több igazgatósági tagjának és cégvezetőjének a megbízatása, a helyzet pedig máig nem rendeződött, mert a vállalatvezetés nem ismerte el a többségi tulajdonos, a ciprusi Steelhold Ltd. nevében összehívott közgyűlés jogszerűségét. A bizonytalan helyzetben a Dunaferr nem jutott hitelhez, nem tudott fizetni sem. A társaságban a magyar államnak is volt 0,0004 százaléka, de tavaly augusztusban 2,201 millió forintért megvált tőle.