A fogyasztási cikkeket és orvosi berendezéseket gyártó holland Philips Electronics 151 millió eurós nettó veszteséggel zárta az idei első negyedévet 

az egy évvel korábbi 39 milliós adózott nyereséggel szemben.

A cég hétfőn azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban a bevétele 2 százalékkal, 3,92 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 3,83 milliárdról, és meghaladta a vállalat által megkérdezett szakértők előrejelzésében szerepelt 3,75 milliárdot. Összehasonlítható alapon 4 százalékkal estek az eladások, miközben a szakértők nagyobb, 7,8-es csökkenést vártak.

Fotó: Philips.com

A szakértők által inkább figyelemmel követett EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény [EBITDA]) 243 millió euró volt az első negyedévben, alacsonyabb az egy évvel korábbi 362, de magasabb az elemzői előrejelzésekben szerepelt 236 milliónál.

Az amszterdami székhelyű cég jelezte, hogy az inflációs nyomás negatív hatásainak leküzdése érdekében költséget csökkent és emeli termékei árát.

A Royal Philips részvényára 10 százalékos mínuszban állt közel két órával a hétfői kereskedés kezdete után az amszterdami tőzsdén.