Utazási szuperapplikációvá válna az Uber, írja a CNBC. A tervek szerint vonatokra, buszokra és repülőgépekre is lehetne helyet foglalni az alkalmazással.

Fotó: Shutterstock

A San Francisco-i központú cég szerdán bejelentette, hogy idén vonatokkal, buszokkal, repülőgépekkel és autókölcsönzéssel bővíti brit alkalmazását. Az új modell egy kísérleti projekt része, de ha beválik, később más országokban is bevezethetik.

Bár nem maga az Uber fogja nyújtani ezeket az utazási szolgáltatásokat, a jegyeket értékesítő platformokkal való szoftverintegrációt követően lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson keresztül foglalják le azokat.

A technológiai óriás, amely minden egyes foglalás után részesedést kaphat, azt mondta, hogy a következő hónapokban tervezi bejelenteni a különböző partnereket.

Az Uber szerint az integrációk segítenek majd növelni az alkalmazáshasználatot az Egyesült Királyságban élő felhasználók körében, akik olyan alkalmazások közül válogathatnak, amilyen a Bolt és a Free Now. Az Egyesült Királyság az Uber egyik legnagyobb piaca az Egyesült Államokon kívül.

Jamie Heywood, az Uber angliai főnöke egy nyilatkozatban azt mondta, az Uber reméli, hogy minden utazási igényt ki fognak tudni elégíten egy helyen. 

Az Uber alkalmazáson már évek óta lehet fuvart, kerékpárt, hajójáratokra szóló helyeket és robogókat foglalni, így a vonatok és buszok hozzáadása természetes fejlődés

– vélekedett.

Hozzátette, még ebben az éveben azt tervezik, hogy a vezető partnerek alkalmazásba való integrálásával párhuzamosan felveszik a repülőjáratokat, a jövőben pedig a szállodákat is az Uber appba, hogy zökkenőmentes, háztól-házig tartó utazási élményt nyújtsanak.

Az Uber Eurostar vonatjegyek értékesítését is tervezi az alkalmazáson keresztül – ezek a járatok kötik össze például Londont és Párizst.

Március 26-án az Uber – a városi hatóságokkal folytatott hosszas küzdelmek eredményeként – 30 hónapra szóló engedélyt kapott a további londoni működésre.

Azonban a szuperapp fejlesztésével jelentős csúszásban vannak.

Az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi már 2018-ban azt mondta, hogy több közlekedési lehetőséget szeretne az alkalmazásba illeszteni. „Joggal mondhatjuk, hogy a világjárvány egy kicsit megnehezítette, hogy olyan gyorsan haladjunk, amilyen gyorsan szerettünk volna” – mondta Heywood állítólag a Financial Timesnak.

Az Uber részvényeinek árfolyama 1,6 százalékkal 34,40 dollárra esett szerda kora reggel.