Április 21-én harmadjára is döntést hozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a végtörlesztéses banki kartell ügyében. A versenyhivatal honlapjára feltöltött versenytanácsi határozat szerint hat bankot bírságoltak meg, együttesen mintegy 1,8 milliárd forintra. Az összeg ugyan nem alacsony, de lényegesen kevesebb, mint amit a második körös, még 2018 augusztusában született döntés tartalmazott. 

Akkor nyolc bankra több mint 4,9 milliárd forint büntetést szabtak ki. 

Közülük az OTP és az MKB nem élt a felülvizsgálati kérelem lehetőségével. A rájuk vonatkozó 1,435 milliárd, illetve 405 millió forintos szankció nélkül a másik hat banknak a hárommilliárdot meghaladó összeget kellett befizetnie. Ez olvadt tehát a friss harmadik határozat értelmében közel a felére. 

Fotó: Kallus György / VG

A bírság csökkenése még látványosabb a 2013 novemberében kelt alaphatározatot alapul véve. A tizenegy pénzintézetet marasztalt el, és 9,5 milliárd forintot megközelítő pénzbüntetést állapított meg, ami abszolút rekord volt a versenyfelügyelet praxisában. 

A legvastagabban az OTP-nél fogott a ceruza, amelytől csaknem négymilliárdot követelt a GVH. Az Erste Bank szintén milliárdos nagyságrendű, 1,725 milliárdos büntetést kapott. Az alaphatározatot csak a Citibank (800 ezer forint) az UCB Ingatlanhitel Zrt. (63,2 millió), és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (egymillió) nem támadta meg a bíróságon.

Az első fokon eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék egyaránt elutasította a felperesek kereseteit. Azonban a Kúria a Budapest Bank, a CIB, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit vonatkozásában a versenytanácsi döntés bírsági részeit hatályon kívül helyezte, és a GVH-t új eljárásra kötelezte. Ez 2017 márciusában indult meg, és 2018 nyár végén a már említett 4,9 milliárdos cechhel végződött. Vagyis már ekkor is nagyjából 50 százalékkal mérséklődött az összeg.

Csakhogy ezzel szemben is – az MKB és az OTP kivételével – valamennyi vállalkozás élt a jogorvoslattal. Az első fokon illetékes Fővárosi Törvényszék ismét elutasította a felperesek kereseteit, a Kúria viszont teljes egészében megsemmisítette a versenytanácsi döntést, és megint csak új eljárás lefolytatását rendelte el. A GVH ezt 2021. november elején kezdte meg a Budapest Bank (amely beolvadt a Magyar Bankholdingba, ezért jogutódjaként az MKB-t vonták be idén áprilisban), a CIB, az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit ellen a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése tárgyában. A vizsgáló a jelentést 2021. december 20-án terjesztette a versenytanács elé, amely 2022. február 4-én küldte meg az eljárás alá vontaknak az előzetes álláspontját. 

A bankok nem kérték tárgyalás tartását, de így is jócskán érvényesíteni tudták a szempontjaikat. Mindegyik pénzintézet számottevően kisebb bírságot kapott: az Erste Banknak a második körös 900 millió helyett 537,1 milliót kell átutalnia, a K&H-nak 780-ról 395,2, a Budapest Banknak és jogutódjának, az MKB-nak 275-ről 143,7, a CIB-nek 460-ról 318,4, a Raiffeisennek 465-ről 305, az UniCreditnek pedig 185-ről 97,9 millióra csökkent a bírságtétel, amelyet 30 napon belül kell rendezniük. Ebből a szempontból az OTP és az MKB bánhatja, hogy nem csatlakozott a felülvizsgálathoz és inkább kifizették az 1,435 milliárd, valamint a 405 millió forintos büntetésüket

Fontos, hogy a GVH által a már 2013-as alaphatározatában feltárt jogsértést a Kúria is helyben hagyta, csupán az ezért megállapított szankciót vitatta. A kartell kifejezetten súlyos volt: 

a pénzintézetek 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között korlátozták a hitelkiváltó hitelek nyújtását, és a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat. 

Ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással. A bankok árbevételei lehetővé tették a 9,5, majd a 4,9 milliárdos bírságot is, de a Kúria szerint a GVH nem határozta meg jól az érintett piacot, majd pedig a büntetés kalkulációjakor sem járt el helyesen.

Akárhogy is, egy csaknem évtizedes ügy végére ezzel pont került. A VG információi szerint ezúttal a bankok egyike sem fordul bírósághoz, tudomásul veszik a GVH döntését.