Az elmúlt időszakban mindenki nagy fordulatokat jósolt a streaming-szolgáltatások közötti harcban. A legnépszerűbb Netflix rengeteg előfizetőt veszített az idei első negyedévben és sokan már temetni kezdték a platformot, amikor nagy mértékű leépítésekbe is kezdtek a kreatív csapatukban.

Eközben a Disney platformja ugrásszerű bővülés előtt áll, hiszen idén június közepén indul a szolgáltatás Kelet-Európa több országában, többek között Magyarországon is. Ez rengeteg új előfizetőt jelent majd a Disney+ számára, ráadásul többeket a Netflixtől is elvonhat az új platform, hiszen az előfizetők már nem hajlandók minden szolgáltatásra előfizetni.

Jelenleg a Disney+ 205 millió előfizetővel rendelkezik, a Netflix pedig 221 millió felhasználóval.

A detail of TV remote control with streaming platform buttons is seen in a store in Krakow, Poland on  August 26, 2021 (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: BEATA ZAWRZEL / NurPhoto via AFP

Az látszik, hogy ügyfélszámban lassan lehagyhatja az egeres cég a vetélytársát, ráadásul a képernyő előtt töltött időben is dinamikusan fejlődik a Disney. A Sensor Tower adatai szerint a Disney+ mobil alkalmazásának aktív felhasználói 9 százalékkal nőttek éves szinten, miközben a Netflix ezen a téren stagnált. Az alkalmazás előtt eltöltött időt megfigyelve a Netflixnél 8 százalékos csökkenés látszik, a Disney+ 7 százalékos növekedésével szemben.

Ennek ellenére a Netflix még mindig több pénz tud keresni előfizetőnként, mivel jóval magasabb a havidíja, de akár már rövid távon is a Disney oldalára billenhet a mérleg az alacsonyan tartott árainak köszönhetően.

Az Axios arról ír, hogy a mostani összecsapást a két sikersorozat között lehetséges, hogy a Netflix fogja megnyerni. Ennek magyarázata, hogy a Netflix a Stranger Things hét epizódját is egyszerre elérhetővé teszi, ami nagyjából 9 órányi tartalmat jelent. Az Obi-Wan sorozat ezzel szemben csak az első két részt adja ki, ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a premier hétvégéből előbbi széria kerüljön ki győztesen. Érdekesség, hogy a Disney sorozata eredetileg május 25-én debütált volna, de az utolsó pillanatban áttették a rajtot május 27-re.

A Netflix közben reagált a keddi tragédiára

A Stranger Things negyedik évad első részének elindításával azonnal egy figyelmeztetés fogadja majd a nézőket - erről az IGN Hungary írt. A kedden Dél-Texasban történt iskolai lövöldözés miatt a készítők felhívják a figyelmet az epizód elején, hogy a rész felkavaró lehet a tragédia miatt. A készítők leírták, hogy a forgatások egy évvel ezelőtt zajlottak, így a történetet mindenki függetlenítse ettől a friss, felkavaró tragédiától. A készítők részvétüket fejezték ki a hozzátartozók felé.