A pénzügyminiszter bejelentését követően a BP közölte, hogy felülvizsgálja az északi-tengeri befektetéseit.

Ez nem egyszeri adó, hanem egy több éves javaslat. Most meg kell vizsgálnunk, hogy az intézkedés milyen hatással lehet az északi-tengeri beruházásainkra

– olvasható a BP közleményében. A vállalat vezérigazgatója, Bernard Looney a hónap elején még azt mondta, hogy egy váratlan új adó bevezetése nem érintené a cég 18 milliárd fontos brit beruházását - írta meg a Yahoo Finance.

A Shell szerint ahhoz, hogy a tervezett 20-25 milliárd font értékű befektetéseit az Egyesült Királyságban véghez vihesse az kell, hogy egy stabil gazdasági környezet legyen az országban.

brit cégek így reagáltak a bejelentett különadóra A drilling rigs in the north sea seen from the inside 1317128445
Fotó: Stuart Conway / Getty Images

A Brit Iparszövetség közölte a különadó kivetése ártani fog az Egyesült Királyságnak,

mivel le fogja nullázni a beruházási kedvet a vállalatoknál.

A CBI vezető közgazdász Rain Newton-Smith úgy fogalmazott, hogy

ez egy rossz jelzés, a rossz időben az egész energetikai szektor számára.

Az Offshore Energies UK kereskedelmi csoport egy nyílt levelet tett közzé, amiben arra figyelmeztet, hogy a különadó bevezetésének súlyos következményei lesznek.

Az energiatermelőkre kivetett egyszeri rendkívüli adó nem fog valódi segítséget nyújtani a fogyasztóknak a jelenlegi gazdasági környezetben, viszont a befektetők Egyesült Királyságba vetett bizalmát csökkenteni fogja. Ennek pedig  tovagyűrűző hatásai lesznek, amit még éveken keresztül érezni fog az ország

– áll a nyílt levélben, amit az Offshore Energies UK csoport 31 tagja írt alá. Szerintük ez a különadó csak egy hatástalan, rövid távú intézkedés, ami alá fogja ásni a hosszútávú megoldásokat.

A legtöbb olajtársaság azzal is érvel, hogy megnövekedett profitjuk miatt már így is milliárdokkal több adót fizetnek.

A JP Morgan szakértői is arról  számoltak be, hogy a döntés tartósan távoltarthatja a befektetőket a szektortól, ami lehetetlenné fogja tenni a bővülést.

Különadót vetnek ki a britek is

Rishi Sunak pénzügyminiszter a londoni alsóházban ismertette a brit kormány új tervét a megélhetési válság kezelésére, amelynek része különadó kivetése az energetikai cégekre.

Sunak a felhozott érvekre azzal reagált, hogy

a rendkívüli illeték tartalmaz egy olyan kedvezményt, ami a befektetési kedv növelését hivatott elérni.

Minél többet fektet be egy vállalat, annál kevesebb adót kell fizetnie

– mondta Rishi Sunak. A pénzügyminiszter szerint az energiacégek hasznot húztak az elmúlt időszakban az energiaárak megugrásából, az így elért nyereségük egy részét pedig elvárható, hogy az alacsony jövedelmű háztartások támogatására fordítsák.

A különadó keretében az olaj- és gázipari társaságoknak 25 százalékos adót kell befizetniük az extra nyereségük után. A brit kormány már az első évben 5 milliárd fontos bevételt remélem a döntéstől, amit 2025-ig terveznek fenntartani. Sunak hozzátette, hogy amennyiben az energiaárak normalizálódnak, akkor az adót korábban is megszüntethetik.